Nezavisni stav

U Hercegovini gori kamen na kamenu

Kada u Hercegovini počnu ljetne vrućine, narod ovoga kraja voli da kaže da je upeklo toliko da gori kamen na kamenu.

Ovoga ljeta, međutim, upravo gori kamen, jer je vatrena stihija po ko zna koji put opožarila sve što može gorjeti, a vatrogasci, kao po pravilu, nakon bezbroj upozorenja koje su zajedno sa policijom slali na početku ljetne sezone, iscrpljeni i pomršali nastavljaju bjesomučnu borbu, jer su se, ne računajući udare groma, mnogi oglušli o njihove apele i palili vatre koje su se, slučajno ili ne, nerijetko otimale kontroli.

I ponovo, poput adolescenata, upražnjavamo nepisano pravilo po kome se radije borimo sa katastrofalnim posljedicama nego da djelujemo preventivno, pa do jesenjih bujica sami sebi zatrpavamo odvodne kanale i gradimo kuće tamo gdje je Austrougarska to zabranjivala.  Ljeti samovoljno palimo suve korove ili čak cijelo brdo, kako bi za stoku nikla mlada trava, a za svaki svoj nesmotreni potez imamo izreku - Šta ćeš, omaklo se?!

Hercegovci, srećom, na sve imaju i odgovore, pa onaj ko pali "nije kriv što je htio stoci obezbijediti hranu i što je čistio svoju njivu" (niko ne pominje ima li tu i namjerne paljevine), a vatrogasci "moraju raditi svoj posao i za to im niko nije kriv".

To što nakon svega Hercegovini prijeti ekološka katastrofa - ponavljaju, izgleda, samo oni u Centru za gazdovanje kršom i povremeno se oglašava resorno ministarstvo, čiji stručnjaci nagovještavaju da Hercegovina, usljed čestih požara na posnom tlu, može postati kamena pustinja.

Prema globalnim podacima Ujedinjenih nacija, jedno od najugroženijih područja Bosne i Hercegovine je upravo Hercegovina, pa se do 2030. godine planira utvrditi činjenično stanje kako bi se preduzele adekvatne mjere.

Nesigurno je, međutim, da li će se te mjere ikada sprovoditi i koliko smo mi sami zainteresovani da, kada prođu požari i kada u Hercegovini ponovo izgori kamen na kamenu, konačno počnemo djelovati preventivno.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije