Nezavisni stav

Umjesto na luksuz, novac dati u poljoprivredu

O bahatosti političara na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini ne treba trošiti mnogo riječi, a o tome najbolje svjedoči njihova nezajažljiva potreba za luksuzom koji osiguravaju prekomjernim i netransparentnim trošenjem narodnog novca.

Naši političari vole boraviti u bogato opremljenim kabinetima, nositi skupa odijela i posebno, vozikati se u preskupim luksuznim automobilima koji su posljednji krik tehnologije. Na takva vozila troše se na desetine hiljada maraka javnih sredstava i pri tome se ne pita za cijenu, jer kakav je to političar bez najnovijeg audija ili mercedesa?

Jednostavno, takva je logika naših vlastodržaca. O tome da se može i drugačije, svjedoči primjer iz Sanskog Mosta, gdje je aktuelna lokalna vlast odlučila da novac planiran za nabavku novog voznog parka, u iznosu od 90.000 maraka, preusmjeri u pomoć i podršku poljoprivrednim proizvođačima.

Neki su im zamjerili da se radi o predizbornom triku, međutim načelnik ove općine Faris Hasanbegović navodi kako u protekle četiri godine vlast u ovoj općini nije kupila niti jedan novi automobil. Prema njegovim riječima, raspolažu sa ukupno četiri vozila, od kojih najmlađe ima desetak godina, a i protekle godine, koja nije bila izborna, novac za kupovinu automobila također su uložili u sektor agrara.

Iako im se stara i dotrajala vozila često kvare, u ovom trenutku kao prioritet nametnula se potreba za vatrogasnim kamionom.

Ovakvi primjeri u Bosni i Hercegovini nisu česti, pa ih svakako treba isticati i pohvaliti. Pomislimo samo koliko bi se novih materijalnih vrijednosti ili radnih mjesta stvorilo kada bi se odustalo od bjesomučne nabavke nepotrebnih luksuznih automobila, a taj novac, recimo, uložio u privredu ili poljoprivredu.

Međutim, da bi se to postiglo, neophodno je mijenjati svijest domaćih političara, ali i odnos ukupne javnosti, koja ravnodušno posmatra kako se krčmi narodni novac. Dok se to ne dogodi, i na papu Franju će naš puk gledati kao na čudaka koji se ulicama Sarajeva vozika u polovnom fordu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije