Nezavisni stav

Umjesto vožnje autom - prošetajte

​Podatak da Banjaluka ima više automobila na 1.000 stanovnika nego London svakako nije dobar za našu prirodu i životno okruženje, pogotovo ako uzmemo u obzir koja je prosječna starost četvorotočkaša na našim ulicama.

Većina nas se - i kad nema prijeku potrebu za tim - odlučuje da sjedne u automobil i obavi nešto, rijetki su oni kojima je bicikl prevozno sredstvo, a još rjeđi oni koji odluče da se prošetaju.

Možda odgovor na podatak da Banjaluka ima više automobila na 1.000 stanovnika od evropske metropole leži u činjenici da stanovnici u metropolama favorizuju javni prevoz.

Nedavno su mi prilikom posjete Beogradu tamošnji stanovnici savjetovali da je svakako bolje voziti se javnim prevozom jer je, prema njihovim iskustvima, pronaći parking mjesto nemoguća misija, a i prilikom nesnosnih gužvi automobilom biste mogli dugo da zaglavite  na jednom mjestu.

Ono što bi svakako trebalo promovisati i na čemu bi trebalo raditi je gradnja više biciklističkih staza, kako bi oni koji se odluče za ovaj prevoz što lakše mogli "na dva točka" doći do željenog mjesta.

S druge strane, ako uzmemo u obzir da je banjalučka regija velika površina, a da javni prevoz u pojedinim selima nije na nivou na kakvom je u većim gradovima, moramo priznati da pojedini građani automobil koriste opravdano. 

Bilo kako bilo, svakako bi trebalo da radimo na tome da automobil koristimo samo onda kada nam je prijeko potreban, kako bi naša priroda napokon zdravo disala, a i mi šetnjom ili vožnjom bicikla doprinijeli još više svom zdravlju i umanjili posljedice sjedilačkog načina života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije