Nezavisni stav

Uništavanje municije nerješiv problem

​Budžet odbrane u BiH je u 2018. iznosio 307 miliona maraka. Iako svake godine Ministarstvo odbrane BiH raspolaže vrtoglavim ciframa novca, funkcionisanje im liči na Rubikovu kocku.

Frapantan je podatak da, recimo, Oružane snage (OS) BiH danas imaju viška 6.100 tona municije. Nameću se brojna pitanja, poput toga da li je ona adekvatno skladištena, zatim da li i koliko njeno čuvanje košta, te zašto to još uvijek plaćamo.

I ono suštinsko, koje glasi - da li je moguće da država već godinama ne uspijeva da se riješi ovog tereta?

Osim toga, samo pitanje uništavanja municije je i te kako problematično, jer nisu rijetki oni koji su dizali svoj glas protiv otvorenih detonacija u Glamoču, gdje je, postoje tvrdnje, ugrožena ekologija.

I najgore je to što su sporni viškovi minsko-eksplozivnih sredstava tek jedna od kontroverzi koje se događaju u sistemu odbrane.

Upozoravali su već novinari da su nam vojnici bez adekvatne hrane, obuće i odjeće, a o vozilima, uključujući i helikoptere, starim i po pola vijeka suvišno je i govoriti. Da nevolja bude veća, kasarne i ostali objekti, koji su izgrađeni prije više decenija, priča su za sebe.

Oružane snage BiH, osim toga, imaju i manjak kadra. Zašto onda svake godine odvajamo stotine miliona maraka za vojsku i da li se novac troši svrsishodno? Mnogi smatraju da su to pitanja za istražne organe.

Ali, možda ni najveći optimisti ne vjeruju da će se ikad provjeravati tokovi para koje se doznačuju Ministarstvu odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije