Nezavisni stav

Unutrašnje migracije

​Na osnovu statistike o unutrašnjim migracijama između RS, FBiH i Brčkog distrikta i u okviru RS između opština, koja se prati od 2007. godine od strane Republičkog zavoda za statistiku RS, evidentno je da veći gradovi, odnosno demografski veći centri u Republici Srpskoj, poput Banjaluke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva i Trebinja, konstantno imaju pozitivan migracioni saldo.

Dakle, stanovništvo se većinom preseljava iz manjih centara u veće i regionalne centre.

Grad Banjaluka konstantno ima najveći demografski pritisak i to je većinom stanovništvo iz okolnih opština sa područja banjalučke regije, dakle Banjaluka faktički crpi stanovništvo iz ostalih manjih opština.

Konkretno, za 12 godina, grad Banjaluka je na osnovu unutrašnjih migracija dobio preko 10.000 stanovnika.

Prema posljednjim podacima, novoformirana opština Stanari poslije Banjaluke ima najveći migracioni saldo. Razlog povećanja prijave mjesta boravka u ovoj opštini su migracije radne snage sa područja grada Doboja.

Istočno Sarajevo i Bijeljina imaju pozitivan saldo i to je i logično jer se radi o većim regionalnim centrima koji stanovnike crpi iz manjih sredina.

To da iz manjih sredina stanovnici odlaze u veće je uobičajan proces u svijetu, ali i u okruženju.

Takvi primjeri svojstveni su i za zemlje okruženja. Npr. u Srbiji demografski rast bilježe svi regionalni centri poput Beograda, Novog Sada i Niša, dok većina prostora ima obilježja prirodne i mehaničke depopulacije.

Idealna naseljenost je ravnomjerna naseljenost, međutim, mi imamo problem izuzetne depopulacije koja se manifestuje preko intenzivne emigracije i sve manjeg broja rođene djece.

Ukupna depopulacija registrovana je na 92 odsto teritorije RS i faktički se ne može mnogo toga uraditi po pitanju redistributivne populacione politike.

Nažalost, nemamo egzaktan uvid u vanjski migracioni bilanas, odnosno ne znamo koliko stanovnika napušta RS i BiH i preseljava se u druge države, a koliko se stanovnika doseljava iz drugih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije