Nezavisni stav

Virus je među nama, odgovornost je na svima

Već pola godine virus korona je top tema ne samo medijskih sadržaja, već i većine razgovora među građanima.

I pored mnogih nedoumica u vezi s ovim virusom koje muče građane, ali i svjetske naučnike, kovid-19 je nakon 184 dana, koliko je prisutan u BiH, postao naša svakodnevica, nova realnost na koju nismo bili spremni, ali smo se s njom, manje-više, saživjeli.

Nadležni ističu da smo sa uvođenjem restriktivnih mjera počeli na vrijeme, te da nam je to pomoglo da izbjegnemo katastrofalni scenario kakav je imala Italija, a od kojeg smo strahovali.

Istina je da nije sve teklo tako glatko, nije bilo lako zamijeniti svoju "slobodu" i ustaljene navike novima, ali uradili smo to.

Žalili smo se na nošenje maski, a sada me koleginice pitaju gdje sam nabavila svoju, kao da je riječ o novom modnom dodatku. U torbi većina nas sada nosi sredstva za dezinfekciju, a vrijeme najčešće provodimo u krugu porodice, radije nego u kafićima. Htjeli priznati ili ne, adaptirali smo se na novo stanje.

Kako tvrde nadležni ministri, direktori bolnica, infektolozi i epidemiolozi, BiH trudom institucija, ali i građana koji su se pridržavali mjera, nijednom nije izgubila kontrolu nad epidemijom virusa korona.

Iako niko u svijetu ne zna sa tačnošću reći do kada ćemo živjeti u novoj realnosti sa ovim virusom, sigurno je da ćemo na jesen pored kovida-19 imati i druge sezonske respiratorne viruse.

Neizvjesnost od onoga što nam tek slijedi je velika, da li će se zdravstveni sistem u BiH uspješno suočiti sa sezonskim gripom i koronom istovremeno, ostaje da se vidi.

Šta građani mogu da urade za to vrijeme? Prema nadležnima - da nastave raditi ono što su radili posljednjih šest mjeseci, nositi maske u zatvorenom, držati distancu, prati i dezinfikovati ruke što češće i ne dovoditi se u situacije da se nađu u većim grupama ljudi. Jer virus je i dalje među nama i čini se da će tu ostati još dugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije