Nezavisni stav

Vladina tužakanja

Čini se da će entitetske vlade u budućnosti da se nađu pred Sudom BiH, a zbog dugovanja po osnovu indirektnih poreza.

Naime, nakon što je Vlada RS odlučila  da pokrene tužbu zbog dugovanja FBiH, isto je u četvrtak na sjednici učinila i Vlada FBiH.

Neosporno je da su dugovanja velika i s jedne i s druge strane, ali je i pitanje zbog čega se problemi nisu mogli riješiti razgovorima i bez sudova. Vlada FBiH prihvatila je u četvrtak informaciju o tužbi koju je RS pokrenula za naknadu štete zbog neizvršenja poravnanja prihoda od indirektnih poreza. S tim u svezi, dala je saglasnost Federalnom ministarstvu finansija, koje zastupa Federalno pravobranilaštvo, da u ime Federacije BiH pokrene tužbu protiv RS - Ministarstva finansija, radi naknade štete zbog neodobravanja prijedloga obračuna drugih privremenih poravnanja između entiteta za 2012. i 2016. godinu kod raspodjele prihoda od indirektnih poreza.

Prema prijedlozima odluka o drugim privremenim poravnanjima, FBiH od RS ukupno potražuje 31.901.174,10 KM temeljem obračunatog drugog privremenog poravnanja za 2012. i 2016. godinu, dok ukupan dug FBiH prema RS temeljem obračunatog drugog privremenog poravnanja za 2014, 2015, 2017. i 2018. godinu iznosi 38.744.241,46 KM.

Vlada RS uputila je Sudu BiH tužbu protiv FBiH zbog duga od raspodjele prihoda od indirektnih poreza u vrijednosti od 34,5 miliona maraka od jula 2017. godine do decembra 2018. godine.

Podsjećanja radi, na posljednjoj sjednici Upravnog odbora UIO BiH donesen je zaključak kojim je UIO obavezan da dostavi polazni materijal koji će sadržavati sva izvršena i neizvršena poravnanja od 1. januara 2006. do 30. juna 2019. godine.

Nažalost, sve ovo će ponovo da plate građani, jer i ovo što entitetske vlade duguju jedna drugoj je novac građana, pa će sad ti isti građani morati da plate za sudske troškove entitetskih vlada, a zbog njihove nesposobnosti, ili pak nepostojanja želje, da se dogovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije