Nezavisni stav

Vojnička čizma bez dna

Dobro, daće nam Amerikanci 30,7 miliona dolara. I tim poprilično velikim iznosom moći ćemo da kupimo jedan do dva nova helikoptera. Ili okrpimo one krševe što imamo. I šta smo time postigli?

Oružane snage BiH su već godinama rupa bez dna. Budžet Ministarstva odbrane težak je gotovo 300 miliona maraka.

Ne treba biti nikakav ekonomski ekspert da bi se zaključilo da bi se tom cifrom odlično mogli ublažiti brojni bitniji problemi, poput nezaposlenosti, niskih plata i penzija.

Niko ne kaže da nam helikopteri ne trebaju. Spasavali su živote i imovinu tokom katastrofalnih poplava 2014. godine te brojnih šumskih požara koje smo imali.

Ali, problematično je trošenje sredstava koja se doznačavaju Ministarstvu odbrane, a koje se može nazvati svakako samo ne - domaćinsko.

Posljedice su danas dramatične - imamo muzejske eksponate u koje sjedaju naši piloti. Ili, ako ćemo biti konkretniji, nijedan helikopter od onih koje koriste Oružane snage BiH nije mlađi od 25 godina, a neki od njih proizvedeni su i prije pet decenija.

Oni se, tu i tamo, koliko-toliko remontuju, a u kakvom su nam stanju, recimo, tenkovi, možemo samo da pretpostavimo. Dakle, ovakva vojska kakvu imamo samo nam je ogroman trošak.

Ima tu posla za jednu temeljnu reviziju, pa možda i istragu, kako bi se utvrdilo gdje su isparili silni milioni i zašto se na svim stavkama uočava nevjerovatna nebriga - počevši od uniformi do helikoptera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije