Nezavisni stav

Vršilac dužnosti

U godini u kojoj će građani birati lokalnu vlast u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) od ukupno sedam članova petorici je istekao mandat.

Normalno i logično bi bilo da su davno predložena imena kandidata za članove CIK-a, jer je ovakvo stanje dokaz neodgovornosti prema državi i njenom stanovništvu.

Ali ko kod nas uopšte brine o tome da li su građani oštećeni i da li je neka odluka poštena prema njima?

U najmanju ruku nekorektno je što će o izbornom procesu odučivati oni kojima je mandat završen. Čak i prije seoske fudbalske utakmice postoje pravila i igrači biraju sudiju po nekim kriterijumima.

Istovremeno, BiH je odavno zemlja vršilaca dužnosti. V.d. kao oznaku nalazimo ispred direktora, načelnika, šefova... Na kraju krajeva, imali smo više od godinu dana, nakon proteklih izbora, Savjet ministara u tehničkom mandatu.

I doslovno nas ništa više ne može iznenaditi. Još samo da se desi da nas u ljekarskoj ordinaciji dočeka njegov komšija i saopšti nam da je on v.d. doktora, jer ovaj nije mogao doći na posao.

Vršilac dužnosti kod nas je postalo rješenje za svaki kadrovski problem. Nema šanse da i pretpostavimo koliko imamo funkcionera s visokim platama kojima ispred funcije stoji v.d.

U pitanju je najčešća prečica u momentima kad političke elite nemaju ime koje će na nekoj funkciji uhljebiti na duži period.

Svaka prazna kožna fotelja ubrzo se popuni nekim ko će primati platu, ili privremeno, ili, ako u međuvremenu opravda povjerenje onih koji su ga postavili, na duži period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije