Nezavisni stav

Za suživot treba samo dobre volje

Zlatan Čekić
Zlatan Čekić

Kad se normalni ljudi slože, sve se može. Ovom modifikovanom krilaticom bi se možda najbolje mogao opisati zajednički projekat koji su nedavno realizovali Srbi i Bošnjaci koji žive u selima Zalin i Jesenica, u okolici Bosanske Krupe.

Mještani pomenutih sela su asfaltirali lokalni putni pravac u dužini od dva kilometra, koji za njih predstavlja veoma važnu komunikaciju, te tako poboljšali uslove za život na tim prostorima. Inicijativa se rodila spontano, među njima samima, jer je i problem bio zajednički. Osigurali su neophodnu dokumentaciju te ne čekajući milost države i njenih institucija naposlijetku prikupili potrebna sredstva za uređenje puta. To da su Srbi i Bošnjaci uradili nešto zajedničkim snagama možda ne bi trebalo posebno isticati, ali u duboko podijeljenom društvu kao što je ovo naše to je vijest koja zaslužuje pažnju.

Vrijeme u kojem živimo, nažalost, kreirano je dubokim podjelama, svađama i nerazumijevanjem domaćih političkih elita, te opštom društvenom stagnacijom, a u takvom stanju najviše ispaštaju obični ljudi. Danas se u Bosni i Hercegovini konsenzus ne može niti želi postići ni oko najjednostavnijih stvari koje su korisne i donose dobrobit za sve građane, bez obzira na porijeklo ili nacionalnost. Altruizam kao osnovni temelj političkog djelovanja prosto je izbrisan, a sebičnost i uskogrudost su danas glavna filozofija političkih elita. Nek' komšiji krava crkne, a šta se kod nas događa nije toliko ni važno, maksima je koje se slijepo drže političari i neprestano trude da onome drugom podmetnu poneki klip u točkove. Rezultati takvog djelovanja dolaze na naplatu, a račun koji se ispostavlja je opšta demografska erozija, osjećaj beznađa i besperspektivnosti te masovni odlazak mladih koji čine vezivno tkivo svakog društva. Eto, iz takvog crnila svijetli pomenuti primjer suživota i međusobne saradnje iz okolice Bosanske Krupe i svjedoči da se život može bolje i ljepše urediti, jer je to u interesu svih. Kada bi naši političari željeli, vrijedne pouke bi mogli izvući iz ovakvih primjera, jer sa stvarni suživot i saradnju treba samo malo dobre volje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije