Nezavisni stav

Zakazao sistem, ali i ljudi

Fotografije vezane djece za namještaj i radijator u Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba u Pazariću obišle su svijet.

Vlasti i menadžment se međusobno optužuju, niko ne želi preuzeti krivicu za monstruozna zlostavljanja djece sa posebnim potrebama, a neki poslanici u federalnom Parlamentu nisu u srijedu željeli ni raspravljati o ovome. Valjda ne žele ugroziti svoj duševni mir i blagostanje u kojem žive zahvaljujući građanima koji su ih "svjesni svoje nesvijesti" birali da ih predstavljaju. Roditelji traže odgovorne, građani takođe, a Vlada FBiH tek u petak je donijela zaključke, među kojima je i smjena direktora i Upravnog i Nadzornog odbora ove ustanove.

Jednostavno, iz ovoga logičan i jedini zaključak koji može uslijediti je taj da su zakazali svi, Centar za socijalni rad, koji već odavno nema podršku, jer ne radi svoj posao. Dovoljno se sjetiti samo slučaja nesretnog dječaka Smaje Ćesira kojeg su majka i očuh zlostavljali godinama, a o svemu tome je bio upoznat Centar, a nije reagovao.

Zakazala je i Vlada FBiH, resorno ministarstvo. Bilo bi pošteno da ministar Vesko Drljača podnese ostavku jer je to jedino moralno odgovorno, mada neće promijeniti situaciju i izbrisati činjenicu da su djeca zlostavljana, vezana za radijatore, da su im oduzeta osnovna prava. I na kraju, zakazalo je pravosuđe, jer su u Tužilaštvu KS  "formirali predmet", a znamo da ti predmeti često završe skriveni u ladicama.

Nažalost, teško je ovo napisati, ali se čini da su ovdje u ovom slučaju zakazali savjest, ljudskost i razum - jedino po čemu se čovjek razlikuje od životinje. Nekoliko stotina građana protestovalo je zbog ovog nehumanog i monstruoznog odnosa prema djeci. Međutim, to je nedovoljno. Bh. javnost se još nije probudila iz dubokog sna jer je najlakše virtualno protestovati i situaciju neće promijeniti i nekoliko stotina građana na ulici.

Drage Sarajlije, pitam vas, kako vas 150.000 izađe na minus 20 da sluša Dinu Merlina, a ne možete izaći da kažete stop nasilju svake vrste, pogotovo prema djeci. Odgovor pronađete sami, ako imate savjesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije