Nezavisni stav

Zaštititi najmlađe je obaveza svih nas

Najbolja stvar koja se ovom društvu desila u proteklih nekoliko godina je svakako što je u RS na snagu stupio registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanje djece, odnosno kako ga u javnosti zovu registar pedofila.

Registar putem kojeg škole, vrtići i druge ustanove za koje je to neophodno mogu provjeriti podatke o licima koja su potencijalno opasna za djecu nije nešto što je potrebno, nego i neophodno.

Ukoliko uzmemo u obzir da su, prema riječima stručnjaka, pedofili počinioci koje je najteže rehabilitovati, ma koliko kazna bila visoka, onda je praćenje i nadzor ovih lica putem registra svakako nešto što bi trebalo da bude obaveza za svaku zemlju na svijetu.

Informacija da su obrazovne i predškolske ustanove u RS tražile provjere po registru ne samo lica koja zapošljavaju, nego i onih koja su već zaposlena, veoma je pozitivna i dovoljno govori o tome koliko računa vode o najmlađima, kao i koliko im je registar u tome pomogao.

Svakog dana smo svjedoci koliko djece postaje ili su već godinama unazad žrtve pedofila, što na njih ostavlja trajan i neizbrisiv trag i ogromne životne traume, od kojih, vjerujem, da se nikad ni ne oporave, što je najčvršći dokaz koliko je registar, kao jedan od vidova prevencije ovakvih slučajeva, neophodan.

Zaštititi one najbespomoćnije na sve moguće načine je dužnost i obaveza svih nas, a ne samo nadležnih struktura.

Obično su, kada neko dijete postane žrtvom pedofila, komentari javnosti godine zatvora na koje bi ga trebalo osuditi, torture kojima bi ga trebalo izložiti, a ja smatram da svaki dan treba da smišljamo nove načine prevencije kako bismo apsolutno spriječili ovakva šokantna krivična djela i kako niti jedno dijete ne bi doživjelo traumu i užas od kojeg se nikad neće oporaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije