Nezavisni stav

Zbogom čekanju u redovima

Obistini li se najava po kojoj će krajem iduće godine u Srpskoj zaživjeti upotreba elektronskih zdravstvenih knjižica, recepata, kartona i uputnica, biće to veliki benefit za osiguranike.

Krajnje je vrijeme da odavno zastarjeli proces ovjeravanja knjižica zauvijek ode u prošlost, jer je svima, a posebno bolesnim ljudima, dozlogrdilo da gube vrijeme čekajući u redovima.

I ne samo to - štedjeće i novac za gorivo, parking i slično, a izbjeći će se i situacije da u vikend uđu s neovjerenom knjižicom, koja zna da zatreba i tim neradnim danima.

Projekat Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), koji podrazumijeva potpunu digitalizaciju zdravstvenog sistema, donijeće ne samo povlastice za građane, nego i uštede.

Najavljena modernizacija u zdravstvu će, zasigurno, kada krene njena primjena, obradovati i ljekare, pošto  će domovi zdravlja, bolnice i ostale zdravstvene ustanove imati uvid u medicinske podatke pacijenta, poput, recimo, rezultata dijagnostičkih postupaka.

Smanjiće to nepotrebna maltretiranja pacijenata, a pritom i rasteretiti ljekare, koji će imati i tačan uvid u izvršene medicinske usluge, izdate recepte, lijekove te uputnice.

Smatram da je zdravstvo Srpske poprilično oboljelo te da pacijenti za novac koji izdvajaju kroz zdravstveno osiguranje moraju dobiti mnogo više. Uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica, recepata, kartona i uputnica će, donekle, olakšati muke onih koji se bore s bolešću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije