Nezavisni stav

Zdravstvo na aparatima

Zdravstvo Unsko-sanskog kantona se već dugo nalazi u izuzetno teškoj situaciji, a ovdašnje zdravstvene ustanove konstantno posluju s velikim gubicima. Teško ekonomsko stanje odražava se na sve aspekte, pa su tako nezadovoljni svi, od ljekara i drugih medicinskih radnika, koji sve češće štrajkovima traže prava, do pacijenata koji sve glasnije negoduju zbog kvaliteta zdravstvene usluga koja im se pruža. Prema informacijama Ministarstva zdravstva USK, najveći gubitaš je Kantonalna bolnica u Bihaću, čija ukupna dugovanja iznose oko 11,5 miliona maraka, a u nezavidnoj situaciji se nalazi i Opća bolnica u Sanskom Mostu, koja zbog malog broja zdravstvenih osiguranika posluje na rubu egzistencije.

Ništa bolja situacija nije ni u domovima zdravlja u ovdašnjim gradovima i općinama, gdje su tešku finansijsku situaciju opteretila prekomjrena zapošljavanja pa su te ustanove dovedene u poziciju da nisu u stanju izmirivati tekuće obaveze. Primjer koji najbolje oslikava takvo stanje je Dom zdravlja u Bihaću, gdje je u proteklih nekoliko mjeseci nezakonito zaposleno 36 radnika. Protiv bivše direktorice ove zdravstvene ustanove Anele Kasumović-Softić podignuta je optužnica, kojom je terete da je mimo potreba i zakonskih procedura zapošljavala nove radnike, uzimala novac od njih i na taj način ostvarivala nezakonitu imovinsku korist. Iako je inspekcija u ovom slučaju utvrdila činjenično stanje, nije dala nikakvu preporuku, pa pomenuti radnici i dalje rade i pored toga što su priznali da su dali novac za svoje zaposlenje.

Novo rukovodstva u toj ustanovi je tako i dalje u pravnoj dilemi kako da razriješi ovaj problem. Također, javna je tajna da se u zdravstvene, pa i druge javne ustanove i institucije, novi radnici zapošljavaju po stranačkoj ili rodbinskoj liniji i sve to dodatno opterećuje i urušava čitav sistem. Nažalost, cijela ova situacija je samo ogledalo ukupnog društvenog stanja na području Unsko-sanskog kantona, koje nikada nije izgledalo gore, pa se s pravom može konstatovati kako nam je zdravstvo na aparatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije