Nezavisni stav

"Zmajevi" dišu kao jedan

Mušku rukometnu reprezentaciju snašlo je sve i svašta posljednjih godina, kao nijednu drugu reprezentativnu selekciju, ali to je nije spriječilo da postane prva bh. reprezentacija koja je kompletirala učešće na dva velika takmičenja, Svjetsko i Evropsko prvenstvo.

U trenucima kada se bh. rukomet već godinama nalazi na niskim grana, Rukometni savez BiH nema ID broj i diše na škrge s blokiranim računom, "zmajevi" su se izdigli iznad svih problema i osigurali BiH, koja je, podsjetimo, dala i jednog prvaka Evrope (Borac), prvi nastup na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta.

Samim tim ovaj uspjeh, u koji su vjerovali samo selektor Bilal Šuman i njegovi puleni, dobija na važnosti. Samo oni znaju na kakve su prepreke nailazili tokom skoro svakog okupljanja, a izliv emocija u Ostravi, gdje su srušili favorizovanu Češku, samo je pokazao koliko im znači što će se prvi put naći rame uz rame s najboljim rukometašima Evrope, posebno zbog činjenice što su godinama igrajući zajedno izgradili jednu nevjerovatnu atmosferu među sobom.

Nikola, Mirsad, Marko, Benjamin… ostavljali su srce na terenu, ginuli jedan za drugog, posebno za one kojih zbog povreda nije bilo na terenu (Vladimir, Marko, Dejan...), a koji su ih, umjesto da odmaraju i oporavljaju se, dočekali po povratku iz Češke. U tome je snaga ove reprezentacije, koja diše istim plućima, u kojoj vladaju zajedništvo i drugarstvo.

Zbog toga su nagrađeni i ispisali istoriju bh. rukometa. U zemlji koja ne mari puno za sport i za koju možda nije normalno da vidi da Nikola slavi, pjeva i ljubi se s Muhamedom ili Ivan s Nebojšom njihov uspjeh je nemjerljiv. Hoće li se maćehinski tretman države prema njima promijeniti nakon ovoga, čisto sumnjamo, a da će "zmajevi" u januaru na Euru 2020. godine biti isti kao i danas, složni i nepokolebljivi, znamo da hoće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije