Nezavisni stav

Zvezda je "kriva" za sve

Kukavički napad, jer kako drugačije okarakterisati upad maskiranih huligana i nasilnika u ugostiteljski lokal i nasrtaj na žene i djecu koji gledaju fudbalsku utakmicu, u Hrvatskoj ponovo je uzburkao duhove u regionu i po ko zna koji put otvorio ono poznato pitanje da li su i 20 i više godina od završetka rata ratne sjekire zaista zakopane ili su ipak samo gurnute pod tepih.

Zgražaju se sada svi u političkom vrhu Hrvatske, kolektivno osuđuju napadače i skoro pa horski kažu da su ovo samo izolovani slučajevi i da nema govora o stvaranja takve društvene klime.

Gosti kafića koji gledaju Zvezdu, vaterpolisti Zvezde u Splitu, sezonci koji govore ekavicom na Braču, srpski povratnik u Rijeci... sve su ovo, kako kažu, "izolovani incidenti", ali da ih nije, što se kaže, malo previše?

Za razliku od državnog vrha, mediji u Hrvatskoj nisu toliko sinhronizovani u interpretacijama ovih napada u svojoj zemlji. Dobar dio njih ne libi se da za ovako netrpeljivu atmosferu prema Srbima na odgovornost pozove svoju domovinu i one koji je vode. Nedavno su u Kninu hosovci s visoko podignutom pesnicom skandirali "Za dom, spremni", zatražena je reakcija hrvatskog pravosuđa, ali se nije desilo ništa. Iz ministarstva je stigao odgovor da stvari nisu baš onakve kako se čine. Ili ipak jesu.

Napad na vaterpoliste Crvene zvezde je bio na nacionalnoj osnovi, baš kao i onaj na Braču i ovi u Kninu i to je činjenica, baš kao što je istina da je dio navijača Zvezde u Bern otputovao da se potuče, što su i uradili.

Ono što je posebno zabrinjavajuće (i ne važi samo za Hrvatsku) je to kolektivno guranje loših stvari pod tepih, koje će kad-tad ipak doći na naplatu. Danas je u žiži Hrvatska, a sutra će to biti neka druga ex-Yu država i tako ukrug.

A možda smo mi ipak slijepi i ne vidimo ono što je očigledno. Svi ovi napadi imaju jednu poveznicu, a to je Zvezda. U Kninu se gledala Zvezda, a i vaterpolisti su iz Zvezde. Da je policija na Braču malo detaljnije ispitala one konobare, ali i onog sedamdestogodišnjeg nesretnika iz Rijeke, sigurno bi našli kod njih bar značku s crvenom petokrakom, i sve bi bilo jasnije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije