Film i serije

"Balkanska granica": Ruski film o zauzimanju prištinskog aerodroma

"Balkanska granica": Ruski film o zauzimanju prištinskog aerodroma
Foto: N.N. | "Balkanska granica": Ruski film o zauzimanju prištinskog aerodroma

Na Internetu se pojavio trejler filma "Balkanska granica" u režiji Andreja Volgina, koji se zasniva na stvarnoj priči kako su ruski specijalci zauzeli prištinski aerodrom.

Prištinski aerodrom je zauzela jedinica za specijalne namjene pod rukovodstvom Junus-Beka Jevkurova, aktuelnog predsjednika Ingušetije, tokom vojnih operacija na teritoriji bivše Jugoslavije 1999. godine.

Sama specijalna operacija označena je kao tajna na 50 godina, ali su filmski stvaraoci dali svoju verziju tih događaja, javio je "Sputnjik".

Film "Balkanska granica" počeće da se prikazuje 28. marta 2019. godine uz podršku Ruske televizijske mreže.

Filmsku ekipu čine glumci iz različitih zemalja - popularni ruski glumci, dobro poznati publici, nova generacija srpskih glumaca, kao i svjetski poznata srpska imena Emir Kusturica i Gojko Mitić.

U filmu igraju i glumci iz drugih zemalja, uključujući one iz Velike Britanije i SAD.

Za srpske glumce opisani događaji su tragična stranica u istoriji koja i dalje izaziva snažne emocije.

Gojko Mitić zbog blokade puteva tokom bombardovanja NATO-a nije mogao da stigne do majke koja je bila na samrti.

Konsultanti projekta bili su pravi borci specijalnih snaga, učesnici tih događaja i borci koji su morali da odu sa snimanja filma na specijalnu operaciju u Siriji.

Snimanje se odvijalo u Rusiji i Srbiji na desetinama lokacija, uključujući i tajne objekte, koje filmski stvaraoci ne smiju da objelodane.

Za film je korišćena najnovija oprema za snimanje. Filmsku ekipu je u različitim fazama stvaranja filma činilo od 200 do 400 ljudi.

Srpski glumac Miloš Biković je koproducent sa srpske strane, a njegova kompanija je bila odgovorna za snimanje u Srbiji.

Prema scenaristima, ruska specijalna grupa dobija naređenje da preuzme kontrolu nad aerodromom "Slatina" na Kosovu i Metohiji i zadrži ga dok ne stigne pojačanje.

Ali, ovaj strateški objekat je izuzetno važan za albanskog komandanta i generale NATO-a. Grupa je primorana da vodi neravnopravnu borbu sa teroristima.

Prema aerodromu se kreću ruski mirovnjaci i snage NATO-a. Svijet je ponovo blizu velikog rata. Ali komandantu specijalne grupe Andreju Šatalovu nije do politike, jer među taocima na aerodromu je njegova djevojka Jasna, opisuje "Sputnjik" radnju filma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije