Film i serije

"Dnevnik Diane Budisavljević" oduševio publiku, razbjesnio desničare

"Dnevnik Diane Budisavljević" oduševio publiku, razbjesnio desničare
Foto: Ilustracija | "Dnevnik Diane Budisavljević" oduševio publiku, razbjesnio desničare

Pobjeda filma "Dnevnik Diane Budisavljević" na Pulskom festivalu izazvala je revolt desničarskih portala u Hrvatskoj, dok liberalni mediji pišu o oduševljenju među novinarima i filmskim radnicima tokom dodjele nagrade Dani Budisavljević, autoru nagrađenog filma.

"Dok je žiri proglašavao nagrade u Puli, atmosfera je izgledala kao na košarkaškoj utakmici na kojoj domaća ekipa u posljednjoj četvrtini ubacuje trojku za trojkom. Kad je žiri proglasio da su dvije glavne nagrade - za najbolji film i režiju - pripale 'Dnevniku Diane Budisavljević', prisutni novinari, producenti, režiseri i glumci priredili su stojeće ovacije. Pulske nagrade ove godine nisu bile samo pitanje hoće li "Zlatnu arenu" ponijeti ovaj ili onaj film, već te nagrade definišu i budući smjer hrvatskog filma", navodi "Jutarnji list".

Film o ženi koja je spasila deset hiljada srpskih mališana iz ustaških logora u Drugom svjetskom ratu, u kome su gledaoci mogli da vide i autentične snimke iz logora za djecu, protresao je publiku, medije, ali i rasplamsao političke strasti, navode hrvatski mediji.

Najveći gubitnik festivala je skupi i favorizovani film Antuna Vrdoljaka "General" sa holivudskom zvijezdom hrvatskog porijekla Goranom Višnjićem u ulozi Ante Gotovine.

Bio je to sudar dva pogleda na Hrvatsku, komentarišu mediji.

"Jutarnji list" ocjenjuje da je "General" skup i vrlo loše napravljen "hagiografski spektakl", dok se "Dnevnik Diane Budisavljević" apotekarski tačno i odmjereno bavi najmučnijim i najsramotnijim periodom hrvatske istorije.

Žiri kojim je predsjedavao producent Damir Terešak, a u kojem je bio i književnik Pavao Pavličić, jasno je stavio do znanja ko je ko - "Dnevnik Diane Budisavljević" dobio je nagradu i za režiju i za najbolji film i ukupno najviše "Zlatnih arena".

"Istovremeno, 'Generalu' je dao par sitnijih nagrada da ga sasvim ne ponizi", navodi list uz procjenu da su i dvije nagrade za sporedne uloge u tom filmu date - nezasluženo.

Istovremeno, desni hrvatski portali sinhronizovano prenose tekst Mladena Pavkovića, jednog od najpoznatijih kolumnista konzervativnih krugova, koji pita organizatore u Puli - kakav je to festival na kome je sve najznačajnije nagrade i priznanja dobio jedan igrano-dokumentarni film, koji naziva "falsifikatom" i "naučnim fantazijom", tvrdeći da se akcija spasavanje srpske djece nije ni dogodila.

"Častan i ugledan hrvatski režiser Antun Vrdoljak koji se takmičio filmom 'General', a u kojem glavnu ulogu glumi svjetski poznati glumac Goran Višnjić (dobrovoljac u ratu devedesetih godina 20. vijeka), nije dobio ništa, odnosno dobio je dvije-tri 'Zlatne arene' za specijalne efekte i tome slično, drugim riječima", ništa, prenose desni portali. 

Desno orijentisani mediji u Hrvatskoj dobitnike nagrada u Puli nazivaju "Jugoslovenima" i "djecom Udbaša", tvrdeći da je "General" žrtva politike. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije