Film i serije

Filmu “Djevojka” Zlatni toranj 25. FEF Palić

Filmu “Djevojka” Zlatni toranj 25. FEF Palić
Foto: N.N. | Filmu “Devojka” Zlatni toranj 25. FEF Palić

“Zlatni toranj” 25. Festivala evropskog filma Palić za najbolji filma, dodijeljen je, odlukom međunarodnog žirija, belgijsko-holandskom filmu “Djevojka” u režiji Lukasa Donta, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

“Ovaj film je najcjelovitije i najmoćnije djelo u Glavnom takmičarskom programu, koje ne samo da se bavi iskrenošću i kompleksnošću složene teme, već to čini duboko i bez stereotipa. Film nas je dirnuo na više nivoa”, obrazložio je žiri.

Žiri je radio u sastavu: mađarska rediteljka Ildiko Enjedi (predsjednik), producent i glumica Ieva Norvilien (Litvanija), glumac Ibrahim Koma (Francuska), reditelj Marinus Gruthof (Holandija) i glumica Nataša Ninković (Srbija).

“Palićki toranj” za najbolju režiju pripao je Rasmusu Klosteru Brou za film “Krtica” (Danska).

Žiri, koji je u Glavnom programu pogledao 12 filmova, konstatovao je nesvakidašnje postignuće Rasmusa Klostera Broa na svim poljima: odličan scenario, rad sa glumcima, montaža i vizuelni koncept.

“Reditelj je izabrao dobro poznat, naizgled lak žanr za koji jedino profesionalci znaju koliko je komplikovan”, ocijenio je žiri.

Specijalno priznanje dodjeljeno je španskom filmu “Karmen i Lola” rediteljke Aranče Ečevarije za “hrabar prvi film, za iskren, nježan i autentičan prikaz kulture, za rad sa naturščicima, za sigurno vođenje riskantne i komplikovane avanture, za sve glumce, njihovu hrabrost i odličnu glumu”.

Ninković je rekla da su bili vrlo složni u ocjeni filmova iz Glavnog programa iako dolaze iz različitih zemalja i različitih profesija.

“Imali smo isto mišljenje, dva filma koja su nam se odmah izdvojila. Jedino o čemu smo dosta pričali je Specijalno priznanje. Tu je dolazio u obzir i francuski film “U ratu”. Bila sam prilično iznenađena kako isto mislimo o svim filmovima”, rekla je Ninković.

Ona je podsjetila da je na festivalu bilo filmova čija je umjetnička vrijednost potvrđena na najboljim evropskim festivalima.

“Mi smo se trudili da budemo rasterećeni od njihovog umjetničkog puta i rukovodilo smo se svojim doživljajem onoga što gledamo”, dodala je Ninković.

Mađarski film “Cvjetna dolina” u režiji Lasla Čuja najbolji je film u drugom takmičarskom programu “Paralele i sudari”, jednoglasna je odluka žirija Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDEORE), u sastavu: crnogorska filmska teoretičarka i kritičarka prof. dr Maja Bogojević, bugarska filmska kritičarka Pavlina Jeleva i italijanska kritičarka Kjara Spanjoli Gabardi.

Riječ je o, kako je navedeno u obrazloženju, “snažnoj filmskoj priči debitantskog igranog ostvarenja koja prikazuje kako savremeni mladi ljudi na marginama traže ljubav i bore se za osnovni opstanak u potpuno otuđenom društvu”.

Bogojević je, nakon što su pogledali 10 filmova u programu “Paralele i sudari”, konstatovala da je evropski film depresivan i težak, kao što je uvijek i bio.

“To su filmovi koji osciliraju od totalnog očaja do kafkijanskog apsurda”, ocijenila je ona.

FIPRESCI žiri, koji su činili Masimo Leki (Italija), Nina Sputnitskaja (Rusija) i Tonči Valentić (Hrvatska), najboljim filmom u Glavnom programu proglasio je francusko ostvarenje “U ratu” Stefana Brizea.

Kritičari su nagradu dodelili “za maestralan i očaravajući način na koji reditelj prenosi društvenu bitku u jedinstven sinematički doživljaj, kao i za neponovljivu glumu Vinsenta Lindona”.

Festival evropskog filma Palić, 25. po redu, završava se večeras uručenjem nagrada i projekcijom filma “Bez dodira” Adine Pintilie.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije