Film i serije

Gosti "Kustendorfa" pristižu na Mećavnik

Gosti "Kustendorfa" pristižu na Mećavnik
Foto: Srna | Gosti "Kustendorfa" pristižu na Mećavnik

​MOKRA GORA - Na Mećavnik, gdje večeras počinje 12. Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", pristižu gosti, među kojima je i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, koji će festival otvoriti zajedno sa Emirom Kusturicom, umjetničkim direktorom festivala.

Među gostima, koje na Mećavniku tradicionalno dočekuju sa hljebom i solju, nalazi se i glumac Slavko Štimac, kome je ove godine posvećen program "Retrospektiva velikana".

On je po dolasku na Mećavnik izjavio da na Mokroj Gori evocira uspomene, jer je ovdje snimao film "Život je čudo".

Štimac je zahvalio Kusturici za čast koju mu je ukazao, te naglasio da je on veliki profesionalac.

Na Mećavnik je stigao i Slobodan Despot, pisac i izdavač iz Švajcarske, koji će biti u žiriju.

Međunarodni filmski i muzički festival biće otvoren u 20.30 časova, nakon čega će u 21.30 biti prikazan film Emira Kusturice "Pepe, jedan uzvišeni život", dokumentarac posvećen Hozeu Muhiki, bivšem urugvajskom predsjedniku.

Gosti festivala su i glumci Met Dilan i Serđi Lopez, Marčelo Fonte, Adrijano Tardiolo i Luka Čikovani, reditelji David Oelhofen, Adilhan Jeržanov, Damijano i Fabio Dinoćenco kao i producent Andrea Gambeta.

Takmičarski program će se sastojati od 21 filma domaćih i stranih autora.

Za festivalske nagrade "Zlatno", "Srebrno" i "Bronzano jaje" takmičiće se filmovi mladih režisera iz Švajcarske, Australije, Srbije, Norveške, Republike Srpske, Poljske, Rusije, Izraela, Francuske, NJemačke, Irana, Meksika, Španije, Makedonije, Turske i sa Filipina.

Međunarodni žiri čine kanadsko-američka glumica Stana Katić, pisac i izdavač iz Švajcarske Slobodan Despot i Tankred Ramon, francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audio-vizuelnih sadržaja.

Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" biće održan u organizaciji produkcijske kuće "Rasta internešnel" i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Mećavnik grada i grupa "TNSO".

Festival će trajati do 16. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije