Film i serije

Manojlović: Istorijske filmove treba da snimaju samo najbolji

Manojlović: Istorijske filmove treba da snimaju samo najbolji
Foto: Arhiva | Manojlović: Istorijske filmove treba da snimaju samo najbolji
Tanjug

Projekte sa važnom temom iz istorije Srbije neophodno da rade isključivo najbolji autori, kaže proslavljeni glumac Predrag Miki Manojlović, koji je nedavno završio snimanje novog filma "Trag divljači".

U tom filmu, reditelja Nenada Pavlovića, sina velikog umjetnika Živojina Pavlovića, po čijim proznim djelima se realizuje pomenuti projekat, Manojlović tumači veoma kompleksan i specifičan karakter, koji ima više problema i mnogo talenata, a sama radnja počinje od maja 1945. godine.

U filmu igraju još Radivoje Raša Bukvić, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Srđan Žika Todorović, Milena Pavlović (ćerka Živojina Pavlovića), Dragan Bjelogrlić, Jovo Maksić, i mnogi drugi.

Snimanje filma je trajalo od 1. marta do 15. aprila, a odvijalo se na autentičnim lokacijama u Knjaževcu, Nišu, Zaječaru i Beogradu.

"Lako je i teško govoriti o nečemu što još uvek ne postoji. Kakav je moj lik ili kakav će on biti, ja to mogu samo da naslutim, ali ne mogu sa sigurnošću da kažem, jer film je jedan živ proces koji je nepredvidljiv. Ne znam dokle će nas odvesti ovaj izvrsni scenario sa ovako darovitim svetom sa kojim mi je pravo zadovoljstvo da sarađujem", bio je nadahnut Manojlović.

Proslavljeni dramski umjetnik je podvukao da scenario prema djelima reditelja Pavlovića obećava veoma dubok i složen film, jer govori o više tema u isto vrijeme, u osvit 1945. godine.

"Film nudi socijalni, politički, društveni i intimni novo, zapravo jednu intimnu porodičnu dramu, čiji je svedok novinar, koga tumači moj kolega Raša Bukvić.Tog junaka ne zanimaju male vesti, već on ima veoma ambiciozne planove", približio je radnju i likove jedan od najboljih glumaca na ovim prostorima.

Manojlović je nagovijestio svog junaka kao prvoborca, nekada aktivnog u ratu, koji nastavlja dalje na veoma visokom položaju Državne bezbjednosti.

Radnja ostvarenja "Traga divljači" vraća u prošlost, a zanimljvo je da i prethodni film "Bilo jednom u Srbiji" Petra Ristovskog takođe publiku upoznaje sa važnom istorijom koja nije dovoljno obrađena u domaćoj kinematografiji - razvoj grada Leskovca kada su ga zvali "Srpski Mančester".

Zajedničko za oba filma je da u njemu jednu od vodećih uloga igra upravo Miki Manojlović, gdje mu u ovom drugom ostvarenju društvo prave Sloboda Mićalović, Viktor Savić, Zoran Cvijanović, Nemanja Oliverić, Teodora Ristovski.

Možda je danas neophodno da se filmske teme sve više okreću prošlosti, ako tamo leže značajne i zanimljive priče za širi auditorijum, van tokova urbanih savremenih sadržaja.

"Može da bude značajan, a opet i veoma beznačajan film sa istorijskom tematikom, pre sve zavisi od scenarija. Desi se da imate veoma važne teme da obradite, na papiru, a onda sama 'egzekucija' bude 'tanka dvojka'", simbolično i duhovito se izrazio glumac oko teme prošlosti u filmovima.

Kako Manojlović ističe, bilo je ozbiljnih promašaja u realizaciji sličnih projekata projekata.

"Smatram da u prošlosti leži budućnost, odakle je potrebno učiti. Zato filmovi sa bližom, daljom ili najdaljom prošlosti je neophodno snimati. Ipak, takve projekte bi trebalo da rade samo oni najbolji, koji imaju zaista prave razloge za realizaciju tih tema. Važno je da ti autori imaju iskonsku potrebu za tim, a ne samo da imaju potrebu za novcem", jasan je glumac.

Jedan je od rijetkih sa ovih prostora koji ima veoma zapaženu i zavidnu karijeru u evropskoj kinematografiji, i publika širom svijeta ga je pratila u francuskim, italijanskim, bugarskim ili njemačkim ostvarenjima, prisutnim na mnogim festivalima A kategorije.

U srpskoj kinematografiji ili TV serijama pažljivo bira gdje će se pojaviti, i u eri masovne produkcije igranog sadržaja za mali ekran trudi se da učestvuje u vrijednim projektima.

Spomenuti aktuelni naslovi "Trag divljači" i "Bilo jednom u Srbiji" prvenstveno se snimaju kao filmovi za bioskope, a onda će se pretvoriti i u TV serije.

Akter filmova Emira Kusturice i Gorana Paskaljevića smatra da će taj čitav talas i trend snimanja TV serija samo ođednom prestati, po njemu nema šanse da još dugo potraje.

Manojlovića je publika tokom prvog naleta pandemije pratila u gledanoj krimi seriji "Južni vetar", kao nastavak istoimenog hit filma, a nedavno je završio i snimanje drugog filma iz ove sage "Južni vetar 2: Ubrzanje" Miloša Avramovića, koji je producent i ostvarenja "Trag divljači".

Takođe, u bioskopima je skoro osvanuo i češki film "Previše lično" (2020) gde igra upravo Manojlović, a nije jedini iz Srbije i regiona koji se tu pojavio, jer su u ovoj melodrami prisutni i - Branislav Bane Trifunović i hrvatski glumac Janko Popović Volarić.

"Danas u eri pandemije ipak je teško glumcu da opstane. I filmskom i pozorišnom glumcu je danas jako nezgodno, veoma "maskovito". Iskreno ne znam kako ćemo izgurati, a nadam se da hoćemo", sjetno priča Manojlović.

Ipak, poslije snimanja "Traga divljači", glumac je najavio da će snimati još neke nove evropske filmove, kao što je bio taj češki film.

Planova u tom pogledu ima, kako kaže, a od domaćih projekata, izvjesno je da će snimati barem još jednu sezonu serije "Južni vetar" gdje će Manojlović nastaviti ulogu Cara.

Krajem januara umjetnik je dobio počasnu nagradu "Istočna zvezda" (Eastern Star) za doprinos evropskom filmu od direkcije 32. Filmskog festivala u Trstu, koji je održan naravno onlajn, a na otvaranju je prikazan legendarni film "Underground" Emira Kusturice, gdje je Manojlović ostvario jednu od najboljih uloga u karijeri.

Osim toga, glumac je ostavio traga i na polju pozorišne režije sa predstavama "Romeo i Julija" gdje je igrao i Nebojša Glogovac, "Dok nas smrt ne razdvoji" po tekstu Mire Furlan, "Kos" Dejvida Harovera, sve realizovano u produkciji "Radionice integracije", koju drži upravo Manojlović.

Mnogi dramski i muzički umjetnici su zauvijek otišli tokom perioda kovida 19, kao što su Mira Furlan, Đorđe Balašević, Mustafa Nadarević, Boris Komnenić, Pero Kvrgić, Ivan Bekjarev, Tihomir Arsić, Zoran Simjanović, koji su izazvali potres u cijelom regionu.

"Jako mi je tužno sve to. Zaista tužno. Kažu kao ovo je nova realnost. Voleo bih da ta "nova realnost" evo upravo sada prestane, ovog trenutka. I da postane stara realnost", zaključio je Manojlović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije