Film i serije

Mračne tajne ostrva Raba: "Smrt djevojčice sa žigicama" u bh. kinima

Mračne tajne ostrva Raba: "Smrt djevojčice sa žigicama" u bh. kinima
Foto: Meeting Point | Mračne tajne ostrva Raba: "Smrt djevojčice sa žigicama" u bh. kinima

Film Gorana Kulenovića "Smrt djevojčice sa žigicama" na redovnom repertoaru bh. kina naćiće se od 21. septembra.

Ovo ostvarenje svjetsku premijeru imalo je na Pula film festivalu, a nakon međunarodne premijere u okviru Open Air programa Sarajevo film festivala, bilo je film otvaranja Rab film festivala.

Radnja filma se događa na ostrvu Rabu, u kasnu jesen 1992. godine. Patolog Fero, svježe razveden 40-godišnjak, dolazi u ostrvaski gradić u kojem je s ocem udovcem proveo veći dio svog djetinjstva, kako bi prisustvovao sahrani kćerke svog prijatelja Globusa, male Mirne.

"Na ostrvu se, izvan sezone, događaju čudne stvari: priča se o pojavljivanju ogromnog guštera, mjesni redikul Ranko optužuje fratre da su malu Mirnu prepilili napola, a vrhunac je ubistvo 'Djevojčice sa žigicama' - rumunske transseksualke Marillene koja se bavila prostitucijom i svoje partnere zarazila gonorejom", saopšteno je iz kina Meeting Point.

Dalje se navodi da se istragom ubistva bavi Ferin dobar prijatelj, šef ostrvske policije Mungos, koji Feru sve više uvlači u istragu.

Zahvaljujući medicinskim kartonima onih koji su se na ostrvu liječili od gonoreje, krug sumnjivaca u se širi: neki od njih su ugledni građani, neki su Mungosovi i Ferini prijatelji.

Uloge u filmu ostvarili su Ozren Grabarić, Jelena Lopatić, Goran Navojec, Borko Perić, Slavko Juraga i Slavko Sobin.

Film "Smrt djevojčice sa žigicama" nastao je po romanu Zorana Ferića, koji uz reditelja Kulenovića potpisuje i scenario.

Ovo je prvi dugometražni igrani film s potpisom produkcijske kuće Livada produkcija, dok su koproducenti filma Dušan Kovačević iz Natenane produkcije i Mirsad Purivatra iz Produkcije 2006.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije