Film i serije

Nagrada publike za animirani film iz Banjaluke

Nagrada publike za animirani film iz Banjaluke
Foto: N.N. | Nagrada publike za animirani film iz Banjaluke

BANJALUKA - Animirani film Tamare Maksimović, svršene studentkinje Akademije umjetnosti u Banjaluci, pod nazivom "Točak života" osvojio je nagradu publike na Letonskom animiranom filmskom festivalu "T-short", koji se održava online.

Njen diplomski film takmičio se u kategoriji eksperimentalne animacije, a sam proces njegovog stvaranja trajao je 18 mjeseci. Simbolika filma govori o povezivanju mikro i makro dimenzija postojanja, a Maksimovićeva se odlučila za mozaik kao tehniku animacije te tako izazvala brojne pozitivne reakcije publike koje su rezultovale nagradom. 

"Ovaj film uzima više apstraktnu formu atmosfere nego konkretnog narativa. Kako sam uvijek bila uključena u duhovni život, ezoterične teme i mističnost, odlučila sam da kreiram film kao izraz zahvalnosti i poštovanja prema svim silama koje pokreću život. Duboko osjećam da je ovo važan trenutak za ponovno spajanje materijalnog i duhovnog svijeta. Moj 'točak' je proslava kontinuiteta, cikličnosti i neizmjernosti ove kreacije", rekla je Maksimovićeva.

Svoj film opisuje kao vizuelnu poemu o besmrtnosti, regeneraciji, plodnosti, dahu, spajanju principa muškarca i žene i dušama koje žive u ljudima i oko njih.

"Inspiraciju pronalazim posmatrajući prirodne procese, a najviše analizom ličnih iskustava i senzacija. Ispoljavanje istih kroz umjetnost i animaciju mi pomaže da dublje zakoračim u sebe i upoznam ljudsku prirodu. Veliki dio vremena sam potrošila na pretprodukciju, tačnije planiranje i razradu ideje i istraživanje tehnike", kazala je Maksimovićeva za "Nezavisne".

Ona je objasnila da je za nju ova nagrada veliki podsticaj te motivacija i znak da je film našao svoj put do srca gledalaca.

"Nagrada publike je pokazatelj da je potrebno da se više bavimo ovakvim temama u umjetnosti, a animirani film je savršen medij za takvo izražavanje. Ova nagrada takođe predstavlja Bosnu i Hercegovinu kao dovoljno konkurentnu, iako još mladu takmičarku u svijetu animacije", pojasnila je Maksimovićeva.

Animirani film je na našim prostorima zastupljen najviše u konzumerističkom smislu, mahom u domenu animiranih filmova za djecu. Međutim, ova posebna filmska forma doseže i do mnogo ozbiljnije publike, što pokazuje i Međunarodni festival animiranog filma u Banjaluci svakog oktobra.

"Takvi festivali su prilika da se iskorači iz komercijalne i mainstream kulture animiranog filma u umjetnički i autorski domen. Osnivanjem smjera Animirani film na Akademiji umjetnosti ostvaren je značajan korak ka razvijanju ove grane umjetnosti na našim prostorima. Banjaluka tek počinje da se pojavljuje na svjetskoj sceni sa prvim diplomskim filmovima naših studenata", naglasila je Maksimovićeva.

Važnu ulogu za uspjeh filma "Točak života" je odigralo i predstavljanje ovog projekta na "Animateka" festivalu animiranog filma u Ljubljani, gdje je Maksimovićeva ostvarila zapaženu saradnju sa kompozitorom muzike na filmu Ruslanom Perezhilom.

"Kada postoji plodno tlo za razvoj, on se mora desiti. Za mene je ovo tek početak i prvi korak ka autorskom stvaralaštvu. Planiram da njegujem svoje unutrašnje dijete koje je uvijek radoznalo i želi da eksperimentiše. Ono me uvijek odvede na pravi trag", zaključila je Maksimovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije