Film i serije

"Otišao je veliki profesionalac i uzor mnogima"

"Otišao je veliki profesionalac i uzor mnogima"
Foto: Tanjug | “Otišao je je veliki profesionalac i uzor mnogima”

BEOGRAD - Otišao je jedan od najznačajunijih jugoslovenskih i srpskih glumaca, veliki profesionalac, umjetnički uzor mnogima, složili su se Milan Vlajčić, Gorčin Stojanović i Vojislav Brajović na vijest o smrti barda srpskog glumišta Mihaila Miše Janketića.

Hroničar kulture Milan Vlajčić napomenuo je da je otišao velikan srpskog glumišta kojege je krasila ogromna posvećenost umjetnosti.

"Nesumnjivo, Janketić je jedan od najznačajnijih jugoslovcenskih glumaca koji je umeo da inspiriše kolege koje su delili pozorišnu scenu sa njim. Janketića pamtim po maestralnoj ulozi u zabranjenoj predstavi ‘Kada su cvetale tikve’, mada je bio jednako maestralan i na filmu i u televizijskim formatima", kazao je Vlajčić.

Umjetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Gorčin Stojanović kaže da je otišao jedan od najznačajnjih glumaca koji su obilježili drugu polovinu 20. i početak 21. vijeka.

"Od kada je 1961. godine postao deo ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta Janketić je demonstrirao odanost glumi. bez obzira u kakvoj se ulozi nalazio na pozorišnoj sceni, bila ona najsitnija i najlakša ili glavna, nikada nije pojeftinjavao glumački poziv. Bio je korektiv i putokaz za sve kolege. Nije se moglo tek tako glumiti pored Miše Janketića ili režirati neku pozorišnu predstavu jer je njegovo prisustvo obavezivalo na pun aganžman", rekao je Stojanović.

Glumac Vojislav Brajović napominje da su izgubili jednog od njanznačajnjih srpskih glumaca.

"Ostali smo uskraćeni za talenat, energiju i ljubav prema teškoj progfesiji kao što gluma po čemu je Janketić bio poznat. Verujem da će tu baklju odanosti profesiji nastaviti njegov sin Marko", kazao je Brajović.

Glumica Snežana Savić, koja je s Mišom igrala u "Porodičnom blagu", priznala je da ju je vijest o njegovoj smrti zatekla.

"Srce mi se steglo. Pamtiću ga kao velikog glumca, ali pre svega kao velikog gospodina s manirima, koji su u današnje vreme retki. Bio je klasik, glumački bard i u pozorištu i na filmu. Odlaze nam najveći i neponovljivi", rekla je ona.

I Mišine mlađe kolege od njega su se oprostile s uvažavanjem, a Miloš Biković je, između ostalog, napisao da je velika čast bila dijeliti ulogu Ljube Vrapčeta s njim. Dodao je da je Miša bio velika dobrota i veliki glumac.

Janketić nas je godinama zabavljao kao vaspitač u "Sivom domu", upravnik Paligorić u seriji "Srećni ljudi", zasmijavao nas je i kao Kiza u seriji "Bolji život". Na scenama svog Jugoslovenskog dramskog pozorišta bio je Igo u "Prljavim rukama", Uroš V u "Smrti Uroša V", Ljuba Vrapče u predstavi "Kad su cvetale tikve", Stenli u "Tramvaju zvanom želja"... Bavio se pedagoškim radom kao profesor glume na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Pored brojnih uloga, ostaće upamćene i Mišine anegdote. U mladosti je pravio gluposti zbog ljubavi i bio je razočaran kada nije uspio da osvoji djevojku koja mu se sviđala. Godine 1966. je u Sarajevu upoznao balerinu i glumicu Svjetlanu Knežević. Šest godina kasnije su se vjenčali i dobili su četvoro djece: Radomira, Marka, Ivu i Milicu. Jednom prilikom je na pitanje o ljubavi i tome da li voli svoju suprugu imao vrlo interesantan odgovor.

"Ona voli mene, ja volim sebe pa nas dvoje obožavamo mene i onda mislimo da je to ljubav. Nije to ljubav. Ne znam da li volim svoju ženu, ali znam da bih teško bez nje mogao da živim", našalio se tada glumac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije