Film i serije

Rođendan najmračnijeg filma o superheroju: 30 godina od Betmenovog povratka

Rođendan najmračnijeg filma o superheroju: 30 godina od Betmenovog povratka
Foto: N.N. | Rođendan najmračnijeg filma o superheroju: 30 godina od Betmenovog povratka

Mnogo prije Roberta Patisona, Bena Afleka i Kristijana Bejla, jedini Betmen za kojeg je javnost znala bio je Majkl Kiton, a superherojski film koji je oborio sva očekivanja "Povratak Betmena" dočekao je svoj 30. rođendan.

Prvi film o ovom superheroju iz 1989. bio je komercijalni hit, ali njegov režiser Tim Barton nije bio zadovoljan konačnim proizvodom. Bartonu je bilo dosta studijskog miješanja i uopšte nije htio da radi na nastavku. Međutim, bez obzira na njegovo nezadovoljstvo film je doživio uspjeh te su iz "Warner Brosa" htjeli da nastave franšizu i ponudili su režiseru ono što se rijetko nudi u Holivudu, potpunu kreativnu slobodu.

Zanimljivi su Bartonovi kreativni izbori. Nije htio da koristi većinu dizajna iz prvog filma, ostao je samo batmobil nepromijenjen. Pripremao je sve osim tipičnog nastavka. Umjesto superherojskog spektakla koji je studio očekivao, dobili smo noir film s gothic horor elementima i tragičnom ljubavnom pričom.

Po sopstvenom priznanju Barton nikad nije bio fan stripova, što su mnogi tada uzeli za zlo, ali upravo to distanciranje od devete umjetnosti je dalo dozu gotike koji je zagrebao u prvom, a koji je još više razradio u drugom dijelu.

Film "Povratak Betmena" je pomalo i politička satira jer prati kampanju za gradonačelnika mutanta iz kanalizacije. Iako iz današnje perspektive ovakav zaplet zvuči kao čudna priča, a ne kao superherojski blokbaster, izgleda da je prije 30 godina bilo drugačije vrijeme, kad je autorska vizija mogla da bude mnogo uvrnutija i autentičnija.

Jer, bez obzira koliko to danas čudno zvučalo u vrijeme franšiza i nastavaka, napraviti drugi dio filma nije nužno značilo uspjeh.

Izbor glumaca je ostao nepremašen do danas. Majk Kiton je vrhunski Betmen i još bolji Brus Vejn. Mišel Fajfer kao Žena Mačka i njihova romansa je nezaboravna, gotovo kontroverzna za Ameriku ranih devedesetih. A Pingvin Denija de Vita je ostao najmračniji dosad. "Povratak Batmana" je mračan i depresivan prema kritičarima čak i previše prema prvobitnom ispitivanju tržišta. Studio je djelomično promijenio kraj, dodajući novu završnu scenu u kojoj vidimo da je Žena Mačka preživjela, a kompozitor Deni Elfman uspio je nadmašiti svoj angažman u prvom filmu nezaboravnim soundtrackom, koji je ključan element prekrasno bizarne atmosfere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije