Film i serije

Viktor Savić: Budim vrednosti kojih se moderan svet stidi

Viktor Savić: Budim vrednosti kojih se moderan svet stidi
Foto: Tanjug | Viktor Savić: Budim vrednosti kojih se moderan svet stidi

BEOGRAD - Novi film srpskog reditelja Petra Ristovskog pod nazivom "Bilo jednom u Srbiji" naišao je na veliko interesovanje javnosti, a u glavnoj ulozi ovog projekta našao se popularni srpski glumac Viktor Savić.

Prema Savićevim riječima, film, koji bi uskoro trebalo da se nađe pred publikom, govori o usponu jedne zemlje preko jednog grada.

"U pitanju je Leskovac, vreme između dva rata u trenucima kada je moral jako pao", kazao je Savić.

U "Bilo jednom u Srbiji" Savić igra Coneta koji se tokom Prvog svjetskog rata našao u Engleskoj, gdje je izučio tekstilni zanat i poslije nekoliko godina se vratio u Leskovac kako bi tamo pokrenuo tekstilnu industriju. Njegovog druga Pineta koji pokreće bioskop igra Nemanja Oliverić.

"Mislim da je ovo pokretačka priča kakve ja volim i uživam da prihvatim", istakao je Savić.

Glumac je "Bilo jednom u Srbiji" uporedio sa "Montevideo" filmovima u kojima je igrao, jer se radi o priči o zajedništvu koja je nadahnjujuća i uliva nadu. Savić je dodao da je "dosta autošovinizma i posipanja pepelom po glavi".

"Jako dugo kod nas je prisutno i mislim da je svima više muka od toga. Bar je meni definitivno. Ovo je film koji govori o nekim lepim stvarima u Srbiji i lepim stvarima u odnosima između naših ljudi", naglasio je Savić.

Prema njegovim riječima, "Bilo jednom u Srbiji" je film epohe slikan drugačije, a glavni utisak je da izgleda kao kvalitetna engleska drama.

"U moru kriminalističkih priča, mene su malo prezasitile, mislim da će publici biti odmor da vidi nešto ovako", istakao je on.

Koliko god da je moderan, Savić uvijek nastoji da bude starog kova i trudi se da ima neke osobine koje su prepričavane, koje smo mogli da vidimo kod naših đedova, viteške osobine.

"Koliko god su se danas izgubile, trudim se da budim naše tradicionalne prave vrednosti, kojih se moderan svet stidi i odbacuje ih. Trudim se da probudim što više takvih stvari i da se ugledam na naše đedove", istakao je Savić.

Primijetivši da kada se pogrešno igra epoha glumci tumače ljude koji više ne postoje i koji su nekada druge živote živjeli, a lično smatra da su se samo tehnološke okolnosti promijenile, a ljudi su uvijek isti.

"Treba okolnosti oko tebe da predstave duh tog vremena, a ti treba da to igraš što normalnije i uverljivije, kako bi igrao neku ulogu iz sadašnjosti", kazao je glumac.

Upitan o uticaju pandemije na budućnost pozorišta, Savić je rekao da se publika uželjela predstava, što može posvjedočiti kao dio tima koji stoji iza Teatra na brdu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije