Književnost

Grad poezije ne odustaje od pjesničkih svetkovina

Grad poezije ne odustaje od pjesničkih svetkovina
Foto: N.N. | Počela manifestacija "Dučićev dan"

TREBINJE - Služenjem svete arhijerejske liturgije i pomena pjesniku Jovanu Dučiću u Hercegovačkoj Gračanici i istovremenim virtuelnim otvaranjem skupa o srpskoj poetici 20. vijeka, u Trebinju je otvorena kulturna manifestacija "Dučićev dan".

Ovogodišnji skup, kao centralna manifestacija koja se zbog pandemije virusa korona odvija online, posvećen je poetici Miroslava Maksimovića i zadržava kontinuitet koji traje punih trinaest godina, u kome je, kako je u obraćanju preko Zoom platforme rekao i sam pjesnik, Trebinje dalo veliki doprinos.

"Mislim da bi bez Trebinja sve ovo drugačije izgledalo, jer je Trebinje jedan naš poseban grad u kome ima mnogo kulturnih aktivnosti koje su međusobno povezane, s naročitim vezama u književnosti, gde se Jovan Dučić, naš Institut književnosti, Crkvina koja nadomešta Lovćen, fenomenalno povezuju i nadopunjuju, tako da je Trebinje davno postalo glavni grad srpske poezije", istakao je Maksimović.   

Obraćajući se pjesnicima, kulturnim radnicima, književnim kritičarima i naučnicima, kojih je preko Zoom platforme prijavljeno tridesetak, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je pozdravio sve prisutne, napomenuvši da i ovakav virtuelni pozdrav znači da pandemija nije zaustavila ni naše živote, ni našu kulturu.

"Mi u Trebinju smo odavno shatili da je kultura veoma važan posao, preko koga ovaj grad jača i svoju umnu snagu, i svoju sposobnost da prihvati svaku slobodnu misao i kreaciju, prateći amanet koji nam je Dučić ostavio i koji nas obavezuje na dublje spoznaje i oštrija osvjetljenja u svim sferama života", istakao je gradonačelnik Ćurić, napomenuvši da bi se bez Dučića Trebinje pamtilo i voljelo tek kao lijep mediteranski grad, a ovako se voli i kao svijetlo sjećanje na poeziju i svetkovinu duha i ljepote.

Iz Beograda se obratio direktor Instituta za književnost i umjetnost dr Bojan Jović, napominjući da je nakon prošlogodišnje pauze zbog virusa korona zadovoljstvo da se ove godine naučni skup o srpskoj poeziji odvija barem na ovaj način.

"Život mora da ide dalje, nauka i kultura opstaju i u mnogo težim okolnostima od ovih, tako da smo danas ipak na početku još jednog naučnog skupa", kazao je on.

Rukovodilac Odjeljenja za poetiku savremene srpske književnosti i kourednik skupa Svetlana Šeatović je naglasila da je, i pored prošlogodišnjeg zastoja, ove godine pronađen način da se "Dučićev dan" ipak održi u Trebinju, jer, kako kaže, u pitanju je jedinstven srpski grad poezije za koji se nije ni sumnjalo da će nastaviti i manifestaciju i započeti projekat.

Juče je položeno i cvijeće na Dučićev spomenik u centru grada, a zvanično zatvaranje "Dučićevog dana" trebalo je biti održano sinoć izložbom posvećenom Matiji Banu - "Pisma sa Banovca".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije