Književnost

Knjiga Stupar-Trifunovićeve najbolja u BiH

Knjiga Stupar-Trifunovićeve najbolja u BiH
Foto: N.N. | Knjiga Stupar-Trifunovićeve najbolja u BiH

SARAJEVO - Knjiga "Satovi u majčinoj sobi" Tanje Stupar-Trifunović najbolja je objavljena knjiga prema anketi "Najbolje knjige iz regije za razdoblje 2000 - 2016", u kojoj je učestvovalo oko 250 autora, kritičara, profesora književnosti, novinara, izdavača i prevodilaca. Najbolja objavljena knjiga u ovom periodu u regiji je "Komo" Srđana Valjarevića iz Srbije.

Stupar-Trifunovićeva je za "Nezavisne" prokomentarisala da su ovakve ankete korisne prije svega jer daju uvid u izdavačku produkciju regiona.

"Teško je naravno raditi komparaciju jer tu zaista ima puno odličnih knjiga koje bih preporučila čitaocima i mislim da sve uvrštene knjige treba doživjeti kao preporuku za čitanje. Pomalo sam iznenađena, ali svakako i obradovana činjenicom da su 'Satovi' u ovoj anketi tako dobro prošli", istakla je Stupar-Trifunovićeva.

Dobitnica Evropske nagrade za književnost za 2016. godinu trenutno vrijedno radi na novim pjesmama pa se nova zbirka očekuje već tokom ove godine, a kako je kazala možda poklonike pisane riječi obraduje i novim romanom.

U poretku prvih 20 u regiji nalaze se i "Grad u zrcalu" Mirka Kovača, "Ministarstvo boli" Dubravke Ugrešić, "Sestrata na Zigmund Frojd" (2007) Goce Smilevskog, "Bernadijeva soba" Slobodana Tišme, "Osmi povjerenik" Renata Baretića, "Uspon i pad Parkinsonove bolesti" Svetislava Basare, "Vještica" Venska Andonovskog, "Dvori od oraha" Miljenka Jergovića, "Satovi u majčinoj sobi" Tanje Stupar-Trifunović, "Pijavice" Davida Albaharija, "Sinji stolp" Tomaža Šalamuna, "Kad sam bio hodža" Damira Ovčine, "Elijahova stolica" Igora Štiksa, "Tesla, portret među maskama" Vladimira Pištala, "Mimesis" Andreja Nikolaidisa, "Baba Jaga je snijela jaje" Dubravke Ugrešić, "Knjiga o Uni" Faruka Šehića, "Sonnenschein" Daše Drndić, "Veliki rat" Aleksandra Gatalice.

Ukupno je bilo predloženo 300 knjiga, od kojih se 150 našlo u regionalnom izboru. Najviše naslova u konačnom nizu bilo je predloženo iz Srbije i Hrvatske po 50, iz Bosne i Hercegovine i Makedonije po 30, te iz Slovenije i Crne Gore po 10 naslova.

Tokom ankete u obzir su uzeti i podaci o čitanosti i broju izdanja pojedinih knjiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije