Književnost

Knjiga poezije "Sunce pod jezikom" predstavljena u Banskom dvoru

Knjiga poezije "Sunce pod jezikom" predstavljena u Banskom dvoru
Foto: B. Brezo | Knjiga poezije Jovanke Stojčinović Nikolić "Sunce pod jezikom" predstavljena u Banskom dvoru

BANJALUKA - Knjiga poezije "Sunce pod jezikom" Jovanke Stojčinović Nikolić, dobojske poetese i bivše predsjednice Udruženja književnika Republike Srpske, predstavljena je sinoć u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor, a pored autorke o knjizi su govorili recenzenti Ranko Risojević i Duško Pevulja.

"Sunce pod jezikom" je sedamnaesta knjiga Stojčinović Nikolićeve i objavljena je prošle godine u izdanju "Srpske književne zadruge" iz Beograda.

"Sam naslov knjige je veoma razuđen, sveobuhvatan. Prosto se svojom tematikom naslov knjizi nametnuo. Sunce kao spoj unutrašnjeg i vanjskog svijeta, svemira i zemlje. Koje u duši pjesnika i jezika 'progrijava' granicu između svjetlosti i tame. Sunce i jezik jedno drugom su oslonac i neminovnost. Pjesnik u jeziku živi jer jezik je, kako reče Vuk Karadžić, hranitelj naroda. Dokle god živi, dok njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod", riječi su Jovanke Stojčinović Nikolić.

O ovoj knjizi pohvalno su pisali Stojan Bogdanović, Ranko Pavlović, Tanja Prokopljević, Milomir Kragović i Momčilo Golijanin.

"Dobro je da se o knjizi priča kako u medijima, tako i u narodu i književnim krugovima. Knjiga najmanje živi sklonjena na policu jer tako je bliska samo prašini i 'očajanju'. Naravno, svjesnost o knjizi je vezana za spisatelja. Čovjek s godinama dozrijeva kao i sve ostalo. Međutim, u nekim godinama, kada je spisateljska kulminacija na vrhuncu, nametnu se najsloženije teme i motivi, odnosno samo se proširuju i nadograđuju. To se u mojoj knjizi 'Sunce pod jezikom' zaista obistinilo pa je koncepcijski, po mom mišljenju, veoma uređena od prve do posljednje pjesme", navela je Stojčinović Nikolićeva.

Duško Pevulja istakao je da je najnovija pjesnička zbirka Jovanke Stojčinović Nikolić sastavljena od četiri cjeline: "Nasukani na sprudove (Između zemlje i neba)", "Kalemljenje sunca (Osvjetljenja)", "Kao iz dubine (Ponavljanje prizora)" i  "S druge strane svijeta".

"Riječ je o poeziji smirene lirske refleksivnosti nastale u najvišem stadijumu autorkine umjetničke zrelosti u kojoj se više ne roje, već rezimiraju, uopštavaju i produbljuju iskustva. Otuda čitavu zbirku karakteriše ujednačen ton i miran ritam, koncentrisana misao, kontrolisana emotivnost", rekao je Pevulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije