Književnost

Književna nagrada "Politikinog zabavnika" Stefanu Tićmi

Književna nagrada "Politikinog zabavnika" Stefanu Tićmi
Foto: N.N. | Književna nagrada "Politikinog zabavnika" Stefanu Tićmi

Većinom glasova žirija, četrdesetu po redu književnu nagradu "Politikinog Zabavnika" namijenjenu mladima dobio je Stefan Tićmi (Mitić) za knjigu „Ja sam Akiko",saopšteno je iz "Lagune", koja je objavila ovu knjigu.

Žiri je u obrazloženju istakao "da ‘Ja sam Akiko‘ plijeni svojom svježinom, poetičnošću, iznenađuje humorom bliskim mladim generacijama, kao i nepravolinijskim pripovedanjem nesvakidašnjim za dječju poeziju“.

"Ako postoji uopšte uspeh u književnosti, mislim da je to što je čitaju i klinci. Stiže mi brdo poruka i od klinaca i od starijih ljudi, što bi se reklo od sedam do hiljadu sedam (godina)", kaže dobitinik nagrade Stefan Tićim.

Kako se ističe u obrazloženju, u "knjizi se preispituje identitet djevojčice koja, odrastajući uz oca, istražuje svijet oko sebe i traga za svojim porijeklom, ostaje zapitana nad okolnostima života odraslih i tumači ih na jedan originalan i maštovit način".

Žiri napominje da iako nema ilustracija, "knjiga postiže izvanrednu ritmičnost likovnim variranjem sloga“.

Žiri je radio u sastavu: pozorišni reditelj Nebojša Bradić (predsednik), istoričarka umjetnosti Lidija Merenik, ilustrator i grafičar Dušan Petričić,, kompozitor Zoran Simjanović i Petar Milatović (u ime redakcije).

Svečano uručenje Zabavnikove književne nagrade biće 25. januara, na dan lista Politika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije