Književnost

"Kočićevo pero" Emsuri Hamzić

"Kočićevo pero" Emsuri Hamzić
Foto: Ilustracija/Arhiva | Emsuri Hamzić ovogodišnje "Kočićevo pero" za proljeće

BANJALUKA - Nagrada "Kočićevo pero" za proljeće 2021. godine pripala je književnici Emsuri Hamzić za knjigu "Skarabej od žada" u izdanju izdavačke kuće "Agora" iz Novog Sada.

Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd dodjeljuje nagradu "Kočićevo pero" za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

Žiri je radio u sastavu Nikola Vukolić, predsjednik, Miljenko Jergović i Mladen Vesković, članovi.

"Afirmisana kao prozni, poetski, dramski i esejistički pisac, Emsura Hamzić spada u one autore čije svako novo ostvarenje očekujemo sa značajnom dozom radoznalosti, svjesni da će nam ona prirediti iznenađenje, zaokupiti pažnju nekom tajnom, neuobičajenim načinom odabira teme i njene jezičke realizacije - kako prvi čitaočev susret sa djelom započinje od naslova, kako naslov predstavlja najčešće metaforički ključ, vrijednost nepoznate koja nas može dovesti do jednog od rješenja zagonetke. 'Skarabej od žada' sugeriše nam pogled upućen okruženju čija slika dobiva neke sasvim posebne oblike, ornamente, treperenja i otklon od stvarnosti", naveo je Vukolić.

On dodaje da je taj naslov u direktnoj vezi sa već prihvaćenim terminom "oči umjetnika", koji je upotrebljavao i Andrić u želji da istakne razliku između konkretne stvarnosti izmišljenog oblika u sferi umjetnikovog doživljaja koji je impuls buduće kreacije.

Nagrada "Kočićevo pero" biće na svečan način uručena početkom maja 2021. godine u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, uz propisane epidemiološke mjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije