Književnost

Kristivoje Ilić i četiri pjesnikinje laureati nagrade "Stražilovo"

Kristivoje Ilić i četiri pjesnikinje laureati nagrade "Stražilovo"
Foto: N.N. | Kristivoje Ilić i četiri mlade pjesnikinje laureati nagrade "Stražilovo"

SREMSKI KARLOVCI - Milica Milenković, Nataša Bundalo-Mikić, Suzana Rudić i Aleksandra Batinić mlade su poetese i ovogodišnje dobitnice nagrade "Stražilovo", koju za nove pjesničke knjige od 1973. godine dodjeljuje "Brankovo kolo", dok je poznati pjesnik Kristivoje Ilić prvi dobitnik istoimene nagrade za cjelokupan opus.

Ovu odluku jednoglasno je u Sremskim Karlovcima na završnoj sjednici "Brankovog kola" donio žiri u sastavu Nenad Grujičić, predsjednik, te Ivan Lalović i Rastko Lončar, članovi.

Milenkovićeva je nagrađena za knjigu "Isposnice". Nataši Bundalo-Mikić nagrada je pripala za zbirku poezije "Treći krug snova", Suzani Rudić za zbirku pjesama "Druga strana ogledala" i Aleksandri Batinić za pjesnički prvenac "Antikitera".

Nagrada "Stražilovo" za cjelokupni pjesnički opus dodjeljuje se prvi put.

"Treća knjiga pjesama, 'Isposnice', Milice Milenković (Niš, 1989), sastavljena je iz dva sonetna vijenca i nekoliko pjesama u slobodnom stihu. U zavičajnom miljeu pjesnikinja pronalazi značajan oblik srpskog kulturnog i duhovnog nasljeđa u volšebno otkrivenim pergamentima, to jest 'Svrljiškim odlomcima jevanđelja', koji su prepisani prije sedam i po stoljeća", obrazloženje je žirija za jednu od nagrađenih knjiga. Žiri takođe ističe da knjiga "Treći krug snova" Nataše Bundalo-Mikić (Novi Sad, 1983) predstavlja dosad najzreliju njenu pjesničku knjigu, i po dubini imaginativnog prodora u jezik,  i po sudaru oniričkog i stvarnosnog, i po lepezi motiva za stvaranje.

Mlada pjesnikinja Suzana Rudić (Ruma, 1996), nastavlja dalje žiri, autorka je snažne imaginacije i talenta u velikoj slobodi. 

"U novoj knjizi 'Druga strana ogledala' ona nam daruje pjesme koje su mješavina zemaljskog i oniričkog. Tu su djetinjstvo, prve slike i senzacije, rodno dvorište, stvarnosni prizori, novi život, ljubav, san i poezija", ističe žiri.

Pjesnički prvenac "Antikitera" Aleksandre Batinić (Smederevska Palanka, 1993), obrazloženje je za četvrtu nagrađenu knjigu, nosi ime po jednom od grčkih ostrva pored kojeg je prije dva milenijuma potonula rimska galija puna grčkih statua,  grnčarije i  nakita. Ove godine, zaključio je žiri "Brankovog kola", talentovanim mladim dobitnicima nagrade priključuje se i stariji laureat sa sveukupnim životnim iskustvom stražilovskog i parnasovskog  prosedea.

"Jedan od najizrazitijih savremenih srpskih  pjesnika 'stražilovske linije pjevanja', nastavljač Brankove lire i jezika, samorodni je i jedinstveni pjesnik Kristivoje Ilić", konstatovao je žiri "Brankovog kola". Nagrade će laureatima biti dodijeljene na 48. "Brankovom kolu", koje će trajati od 6. do 16. septembra u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, u znaku 195. godišnjice rođenja Aleksija (Branka) Radičevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije