Književnost

Maja Mihajlović dobitnik nagrade "Čučkova knjiga"

Maja Mihajlović dobitnik nagrade "Čučkova knjiga"
Foto: Pixabay | Maja Mihajloivić dobitnik nagrade "Čučkova knjiga"

HAN PIJESAK - Književnik Maja Mihajlović dobitnik je nagrade "Čučkova knjiga" za 2022. godinu za zbirku poezije "Brodovi, bogovi i mali požari u rukama", koja se dodjeljuje u okviru "Čučkovih književnih susreta", saopšteno je iz Narodne biblioteke "Branko Čučak" na Han Pijesku.

Žiri koji čine raniji dobitnici ove nagrade Milka Kolundžić, Mihaela Šumić i Saša Guberinić odlučio je da bude nagrađena ova zbirka pjesama objavljena 2022. u izdavačkoj kući "Imprimatur" iz Banjaluke.

Kolundžićeva je rekla da posebno osjećanje čežnje poeziju Mihajlovićeve izdvaja od ovogodišnjih književnih prvenaca pristiglih na konkurs za "Čučkovu knjigu". Nagrađena knjiga "Brodovi, bogovi i mali požari u rukama" je njena prva zbirka poezije.

Mihajlovićevoj će nagrada biti uručena na 15. "Čučkovim književnim susretima" u subotu, 25. marta, na Han Pijesku.

Direktor Narodne biblioteke "Branko Čučak" Ozrenka Đurić Radulović rekla je Srni da će ovogodišnja književna manifestacija početi u petak, 24. marta, programom za mlade "Brankova klupa", druženjem sa književnikom Aleksandrom Mihajlović uz knjigu "Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem" u lokalnoj kino-sali.

Drugog dana "Čučkovih književnih susreta" u subotu od 10.00 časova planirano je okupljanje učesnika u Narodnoj biblioteci, te polaganje cvijeća na grob Branka Čučka u mjestu Bogaz.

Istog dana od 12.00 časova biće održano "Čučkovo popodne" u čitaonici biblioteke na kojoj će biti predstavljen književni rad Aleksandre Mihajlović i organizovana izložba "Minijature".

U subotu u 18.00 časova u kino-sali planirane su pozdravne riječi predstavnika opštine Han Pijesak, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Narodne biblioteke.

Nakon toga, uslijediće besjeda redovnog profesora sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saše Kneževića, te obraćanje predstavnika žirija i svečano uručenje nagrade laureatu Maji Mihajlović.

Na ovoj manifestaciji govoriće i književnici Kajoko Jamasaki, Đorđe Nešić, Sreten Vidaković, Miladin Berić, Aleksandra Mihajlović, Slobodan Jović i Aćim Todorović.

U muzičkom dijelu programa učestvuju Jovana Bojanić, profesor muzike i vokalni solista, te Peđa Hart, profesor muzike.

Organizator "Čučkovih književnih susreta" je Narodna biblioteka koja nosi ime ovog stvaraoca, a pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Han Pijesak.

Branko Čučak /1948-2008/, pjesnik, romanopisac, pripovjedač, dramatrug, publicista i esejista, proveo je djetinstvo i ranu mladost na Han Pijesku, gdje i sahranjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije