Književnost

Matija Bećković proslavlja 80. rođendan u Valjevu

Matija Bećković proslavlja 80. rođendan u Valjevu
Foto: N.N. | Matije Bećkovića proslavlja 80. rođendan u Valjevu

​BANJALUKA - Napuniću osamdeset i sve će se proslaviti u valjevskoj Gimnaziji, gde ću ja sedeti u onoj klupi u kojoj ću se najbolje sećati svoga života, kazao je Matija Bećković, akademik i po mnogima najveći živući srpski pjesnik koji je rođen na današnji dan prije ravno osam decenija. Bećković će, dakle, danas za svoj rođendan gostovati u Valjevu, gradu u kojem je proveo gimnazijske dane i napisao čuvenu poemu "Vera Pavladoljska" po kojoj je i njegova prva knjiga dobila naziv.

"Matija - 80 godina" naziv je današnjeg književnog programa, a isti je priređen i početkom mjeseca u Gradskoj biblioteci "Vladislav Petković Dis" u Čačku, gdje je i otvorena izložba jednostavnog naziva "Matija". 

Autorka izložbe je Dragana Tipsarević, a čini je 25 panoa na kojima su hronološki predstavljene slikom i riječju dvije Bećkovićeve biografije - život i djelo.

Dragana Tipsarević je ovom prilikom rekla da je samo ime kojim je ova izložba naslovljena dovoljno da se pouzdano zna da je izložba posvećena jednom od najvećih srpskih pjesnika Matiji Bećkoviću.

"Iz prve biografije koja je fiksirana datumima mogu se propratiti godina rođenja, školovanje, kasnija karijera. U drugoj biografiji nije fiksirano ništa, sve se traži. Tkanje na dva razboja, tvrdi pesnik, traje čitavog života. Unutrašnji čovek traži čitavog sebe, kroz književno delo", kazala je Tipsarevićeva. Ona navodi da je Bećkovićeva biografija velelepna književna građevina koja otpočinje 1957. godine objavljivanjem prve pjesme "Preludijum" u valjevskom gimnazijskom listu "Mlada kultura", a završava se, bar zasad, dvjema zbirkama koje su objavljene ovih dana.

"Prva je 'Mojih 80, portreti', i ona je praktično dopuna Bećkovićeve knjige '100 mojih portreta', koju je objavio prošle godine i koja predstavlja lirske memoare o drugima. Druga knjiga 'Kad se ponovo rodim' je deo trilogije, koju još čine knjige 'Kad budem mlađi' i 'Kad budem još mlađi'", istakla je Tipsarevićeva.

Sam Bećković povodom završene trilogije sarkastično kaže da čovjek danas može biti sve mlađi i sve zdraviji, visok i plavih očiju, samo ako se drži određenih savjeta.

"Posle 'Kad budem mlađi' i 'Kad budem još mlađi', normalno je da sledi 'Kad se ponovo rodim', tako da ćemo u tom novom životu pokušati da ispravimo sve ono što smo propustili u ovom. Nekada se novorođenče blagosiljalo 'dabogda ostario', a sada se smatra da je biti star veliko prokletstvo i sramota", navodi Bećković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije