Književnost

Nagrada "Stražilovo" ravnopravno za tri pjesnika

Nagrada "Stražilovo" ravnopravno za tri pjesnika
Foto: N.N. | Marko Milovanović Marun

SREMSKI KARLOVCI - Ovogodišnja nagrada "Stražilovo" za najbolje pjesničke knjige objavljene u "Brankovom kolu" ravnopravno je pripala Zdenki Valent Belić iz Novog Sada, Marku Milovanoviću Marunu iz Srebrenice i Milanu Gromoviću iz Čačka. Ovu odluku danas u Sremskim Karlovcima jednoglasno je donio žiri Brankovog kola u sastavu: Nenad Grujičić, Ivan Lalović i Rastko Lončar.

Zdenka Valent Belić

"U svojoj drugoj knjizi pesama, 'Apokrifi po Lilit i druga prokletstva' Zdenka Valent Belić (rođena 1975, Bačka Palanka) demistifikuje patetične i prepoznatljive obrasce pevanja na temu žene, to jest odnosa muškog i ženskog principa. Kao skriveni ili zabranjeni tekstovi, apokrifi su odvajkada pripadali nekanonskoj literaturi i tajno su šireni u javnosti", obrazložio je žiri, konstatujući da je Lilit, prva Adamova žena, sazdana - ne od njegovog rebra, kao potonja Eva, već od zemaljskog blata poput samog Adama.

Pozicija savremene Lilit, nastavlja žiri, podrazumijeva pjevanje o erosu i tanatosu.

Marko Milovanović Marun (rođen 1988. u Srebrenici), takođe je nagrađen za drugu knjigu pjesama pod nazivom "Svevideći mrak".

"Knjiga donosi snagu prethodne i nastavlja da ukazuje na jedan očigledan talenat koji traži svoje mesto pod književnim suncem. Pred nama je pesnički rukopis kultivisanog izraza, jake imaginacije i upečatljivih slika i prizora. Pesnik svetla i mraka, Marko Milovanović Marun poseduje životvorni pelcer pobednika, onoga koji savladava htonsku mrklinu svakodnevice i uspeva da se domogne svetla", ističe žiri dodajući da je "Svevideći mrak" pjesnička knjiga koja predstavlja formiranog autora, pjesnika na dužu stazu.

Milan Gromović

Treći laureat Milan Gromović (rođen 1988. u Čačku) nagrađen je za prvu knjigu pjesama "Spirala", a žiri otkriva da ova zbirka ima snažan poetički karakter zdravog hermetizma omogućavajući tako formiranje rukopisa koji bismo, kako dodaju, mogli nazvati corpus hermeticum.

"Pesnički start ovoga autora pripreman je godinama u bogatoj književnoj laboratoriji, usavršavan na stečenim znanjima iz poezije, teorije i istorije književnosti. Milan Gromović je poeta doctus koji vapi za ostvarenjima poete vatesa. Simbolika spirale je bogata, otvorena za razumevanje sveta kao neprekidnog usavršavanja i dosezanja samih kosmičkih principa", navodi žiri.

Ovogodišnja nagrada "Stražilovo" svečano će biti uručena na Stražilovu, 5. septembra, kod Spomenika Branku Radičeviću, a na 49. "Brankovom kolu", koje će, saglasno prilikama i novim uslovima, trajati od 4. do 14. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije