Književnost

Nagrada UK RS Anđelku Anušiću za knjigu "Zimno mesto"

Nagrada UK RS Anđelku Anušiću za knjigu "Zimno mesto"
Foto: N.N. | Nagrada UK RS Anđelku Anušiću za knjigu "Zimno mesto"

BANJALUKA - Najprestižnija nagrada za književno djelo u Republici Srpskoj, Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske (UK RS), za 2017. godinu pripala je književniku Anđelku Anušiću, odnosno njegovom poetskom djelu "Zimno mesto". Saopštio je ovo u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS) žiri, kojim je presjedavao ugledni profesor Aleksandar Jerkov, a čiji su članovi bili Saša Knežević i Zlatko Jurić.

"'Zimno mesto' Anđelka Anušića se lako izdvojilo u prošlogodišnjoj produkciji s nekoliko osobina koje vredi istaći. Pre svega reč je o vrlo ambicioznom i rečitom pesničkom traganju autora, koji hoće po svaku cenu da otkrije ključnu reč i zato ne preza od teškog izraza i eksperimenta u jeziku. Iako je traganje u jeziku osnovno svojstvo poezije, ima dela kao što je 'Zimno mesto' koja proveravaju koliko se daleko u tome može otići", riječi su žirija, koje je saopštio Jerkov, ipak konstatujući da se godina za nama nije odlikovala posebnom izdavačkom produkcijom u Republici Srpskoj, što je razlog za ozbiljnu zabrinutost.

Žiri za dodjelu nagrade UK RS, nakon što je pažljivo razmotrio sve knjige koje su objavljene i izdvojio u uži izbor one koje su ostavile najubjedljiviji utisak, kako je rečeno, morao je prije dijaloga koji je vodio do odluke o nagrađenom djelu prvo sa žaljenjem da konstatuje kako nema dovoljno pažnje posvećene izdavaštvu, a razvijena i podržana izdavačka djelatnost je neophodna ne samo savremenim stvaraocima, nego cijeloj društvenoj zajednici. Na osnovu onoga što je objavljeno, stiglo na konkurs Udruženja i pročitano, žiri je od ukupno 24 knjige u uži izbor uvrstio četiri djela, među koja pored "Zimnog mesto" spadaju i "Zarubice", proza Jeline Ðurković, "Nedorečeni Orfej", poezija Radmila Radovanovića, i "Međustanica Lisabon", proza Dušana Savića. Odluka da nagrada pripadne Anđelku Anušići, zaključio je žiri, donesena je jednoglasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije