Ex -Yu

U zakon o Vojvodini ugrađena većina zahtjeva

U zakon o Vojvodini ugrađena većina zahtjeva
U zakon o Vojvodini ugrađena većina zahtjeva

NOVI SAD - Radna verzija zakona o nadležnostima Vojvodine nije savršena, ali obuhvata većinu zahtjeva pokrajinske administracije, kaže predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić.

"Ponuđeni tekst nije savršen, ali je u njemu sadržano više od 90 odsto naših predloga. Vojvodina će od republičkih organa preuzeti oko 150 novih nadležnosti, među kojima je i niz veoma bitnih", naveo je Pajtić.

Prema njegovim riječima, od posebne važnosti je što će Vojvodina moći da osnuje razvojnu banku, što će na nju biti prenesena osnivačka prava Nacionalnog parka Fruška gora i što će otvaranjem predstavništva u Briselu biti u prilici da lakše dolazi do novca iz fondova Evropske unije.

"Pored toga, pitanja kao što su glavni grad Vojvodine, Vojvođanska akademija nauka i umetnosti, upravljanje javnim preduzećima jesu u isključivoj nadležnosti pokrajine i ona se već nalaze u predlogu statuta Vojvodine i neće se menjati. Međutim, iz formalnih razloga, ova pitanja uopšte ne treba ni da budu deo zakona o nadležnostima", rekao je Pajtić.

On je ukazao da prijedlog o nadležnostima Vojvodine, koji se nalazi na sajtu Vlade Srbije, jeste još samo radna verzija i da se može mijenjati. "Stoga apelujem na Vladu Srbije da prihvati inicijative političkih stranaka, ukoliko budu predložile neke izmene koje bi doprinele kvalitetu tog akta, jer je to u interesu i građana Vojvodine, ali i građana cele Srbije", zaključio je Pajtić.

Zamjenik predsjednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da ta stranka neće glasati za zakon o nadležnostima Vojvodine ukoliko ne budu usvojeni njeni amandmani. Kostreš je rekao da će LSV kroz amandmane tražiti da se definiše Novi Sad kao glavni grad Vojvodine i postojanja Vojvođanske akademija nauka i umjetnosti.

Dodao je da će tražiti i da se preciznije definišu izvorni prihodi Vojvodine, kao i na koji način će pokrajini biti vraćena imovina.

Poslanici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije ocijenili su da je nacrt zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini protivustavan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije