Književnost

Pjesničko natpjevavanje sa slapovima Krupe

Pjesničko natpjevavanje sa slapovima Krupe
Foto: N.N. | Pjesničko natpjevavanje na slapovima Krupe

​KRUPA NA VRBASU - Spuštanjem poruke mira i pjesama o vodi četrdeset pjesnika iz trinaest zemalja svijeta u staklenoj boci sa mosta u rijeku Krupu, podno slapova ove rijeke u Krupi na Vrbasu, u ponedjeljak uveče završeni su 4. međunarodni književni susreti "Banjaluka 2019".

Poruku mira i pjesme učesnika završne večeri festivala u rijeku je spustio italijanski pjesnik Đorđo Lingvaglosa, dobitnik nagrade 4. međunarodnih susreta i autor pomenute poruke, koju je naslovio "stanjem duha u poeziji u vremenu stagnacije Evrope".

"U današnjem 'novom' svijetu izgleda da su nepovratno nestali 'majstori' generacije Miloša, Herberta, Eliota, poezija je postala 'privatno' pitanje, privatna stvar koju treba da reguliše građanski zakon i da se zagovara polineomnim jezikom, 'unutrašnjim' jezikom koji zagovara 'metajezičnost' i 'superjezik' koji je postao jezik poezije koja je danas u modi. Pitanje tradicije danas više nije važno", osvrnuo se Lingvaglosa na opšte stanje u poeziji danas.

Laureat susreta je upozorio da naš svijet nije normalan i da poezija mora da pokaže abnormalnu nenormalnost našeg svijeta. Lingvaglosa je takođe podvukao da današnji pjesnici o poeziji mahom razmišljaju kao o novinskom članku i da se njihovo djelovanje obično zadržava na površini jezika.

"A sad, hoćete li mi reći šta da se radi? Odgovaram, koristiti stilsko iskustvo tradicije i radikalno je obnavljati", zaključio je na kraju poruke Lingvaglosa.

Prije samog Lingvaglosinog čina spuštanja boce sa pjesmama u vodu, pjesme o vodi uz žubor rijeke Krupe, u svojevrsnom pjesničkom maratonu, govorilo je čak 40 pjesnika, a među njima 27 čiji su radovi objavljeni u zborniku "Poetike 4". Zbornik je kao organizator Međunarodnih književnih susreta objavilo Udruženje književnika Republike Srpske.

Predrag Bjelošević, predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske, izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim izdanjem Književnih susreta, tvrdeći da je četvrta godina održavanja do sada okupila najveća imena iz svijeta književnosti do sada.

"Lično sam izuzetno zadovoljan ovim susretima. Prije svega iz izjava naših dragih gostiju iz svijeta stekao sam pravi utisak da su oni zadovoljni, a to je suština susreta. Stalo nam je da naši gosti kažu najbolje iz njihovog pjesničkog opusa, ali i da iz ovog grada odu zadovoljni samim gradom, domaćinima i ljudima. Pored toga što su pjesnici govorili i što su predstavljali svoja djela, a predstavljeno je oko 27 autora samo na Sajmu knjige, nama je veoma stalo da pisci iz svijeta steknu pravi utisak o nama koji nismo uvijek u najboljem svjetlu predstavljeni u svijetu zbog svega što se događalo na ovim prostorima", kazao je za "Nezavisne" po završetku susreta Predrag Bjelošević

Prije završne večeri učesnici 4. međunarodnih književnih susreta posjetili su i manastir svetog Ilije u Krupi na Vrbasu, te imali prijem kod Igora Radojičića, gradonačelnika Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije