Književnost

Promovisano drugo izdanje Dakićevog romana "Petodinarke"

Promovisano drugo izdanje Dakićevog romana "Petodinarke"
Foto: N.N. | Promovisano drugo izdanje Dakićevog romana "Petodinarke"

BANJALUKA - Promocija drugog izdanja romana "Petodinarke" Gorana Dakića održana je u srijedu uveče u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, a osim autora o knjizi su pričali književnik Berislav Blagojević i Boris Maksimović, izdavač drugog izdanja knjige.

Maksimović, inače direktor Izdavačke kuće "Imprimatur", podsjetio je da je prvo izdanje "Petodinarki" objavilo Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" iz Zagreba prije četiri godine.

"S obzirom na to da 'Prosvjeta' nema distriubuciju u BiH, 'Petodinarke' se nisu mogle naći u našim knjižarama i zbog toga smo odlučili da objavimo drugo izdanje. Riječ je o jednom remek-djelu nove srpske književnosti, romanu koji na malom prostoru priča o velikoj tragediji Srba iz Hrvatske, odnosno Slavonije", kazao je Maksimović. Pisac Berislav Blagojević istakao je da "Petodinarke" plijene stilom i načinom komponovanja. On je kao ključno istakao poglavlje "Bogdanovo otvaranje", protiv kojeg, šahovskim terminom rečeno, nema odbrane.

"Pratio sam nastanak 'Petodinarki'. Čitao sam prvobitnu verziju romana koja je bila priča, a potom sam gledao kako iz toga nastaje roman. Iz četiri rukavca, iz četiri različita glasa priča se slijeva prema Željku Niševiću, nevoljenom dječaku koji je istovremeno bio i tihi heroj strašnoga rata", dodao je Blagojević.

Dakić je kazao da moto "Petodinarki", preuzet iz Bulatovićevog romana "Heroj na magarcu", najbolje govori o idejnoj osi romana.

"Ta rečenica glasi: Ja nisam pisac pobeda, gospodine generale. Tek u porazu i u tragediji naslućujemo istinsku poeziju. Volim nelinearno pripovijedanje i zbog toga sam pokušao da iz više rakursa donesem priču o, kako bi rekao Selenić, nesrećnicima u zlu vremenu", poručio je Dakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije