Književnost

Zapaženo sedmo izdanje Književnog festivala "Pero Živodraga Živkovića"

Zapaženo sedmo izdanje Književnog festivala "Pero Živodraga Živkovića"
Foto: N.N. | Zapaženo sedmo izdanje Književnog festivala "Pero Živodraga Živkovića"

ZENICA - Iza nas je sedmo izdanje festivala "Pero Živodraga Živkovića" održano u zeničkom klubu "Plava paleta" u organizaciji književnika Emira Sokolovića, odnosno Udruženja građana "Armagedon" i u medijskom pokroviteljstvu "Nezavisnih novina" i "Oslobođenja".

S tim u vezi donosimo nekoliko činjenica vezanih za ovaj festival i dio atmosfere ove dvodnevne književne svetkovine održane  9. i 10. septembra.

"Sedmo izdanje festivala je uistinu sazrelo i u formi i sadržaju koji se pokušao iznaći kroz prethodnih šest izdanja. A osovina oko čega je sve građeno je sloboda kao okosnica i simbol samog stvaralaštva. U suprotnom to je licemjerstvo. U životu svake jedinke postoji osnovna podjela: da li život gradi gdje mu je suština cilj ili put do istog cilja. Nadasve, povedite se pomenutom slobodom i nećete pogriješiti. Sedmo izdanje Međunarodnog književnog festivala 'Pero Živodraga Živkovića' je potvrdilo da su čuda moguća. Ali samo ukoliko i sami vjerujete u njih", istakao je za "Nezavisne" Emir Sokolović, književnik, idejni tvorac i organizator ove zeničke smotre pisane riječi. Festival je upravo i počeo njegovom izvedbom "Ofelije iz Ramaćske crkve" Živodraga Živkovića, pjesnika, esejiste i proznog pisca, koji je radni vijek proveo u Zenici.

Na samom otvaranju festivala učesnicima i publici obratio se i Marko Rakić, ataše za kulturu Ambasade Republike Srbije u Bosni i Hercegovini, koja je i ove godine bila pokrovitelj "Pera Živodraga Živkovića".

Pozdravivši skup, Rakić je rekao kako je sam već treći put u posjeti festivalu i da je to što sreće ovdje nešto bajkovito i nestvarno.

Tokom dvije večeri festivala nastupili su pjesnici: Haris Jusufović, Mirjana Jezildžić, Jasmina Hanjalić, Refika Dedić, Igor Mihaljević, Ljubica Rogulj, Slobodanka Kulina, Parviz Mohammadi, Ljiljana Lipovac, Niho Mešić, Ajdin Alibabić, Ljiljana Jerončić, Gordana K. Čampara, Lidija Puđak, Ernest Bučinski, Sanja Strukar Križanac, Branislav Lukić, Said Šteta, Senad Pašić, Darko Habazin, Renata Pavković, Marko Bačanović i Tatjana Tomić.

Putem video-zapisa prve večeri obratili su se autori Sucishmita Ghoshal, Nataša Butinar, Francesca Innocenzi, Gabriella Paci i Giuseppina Giudice, gdje je prevod po završenoj projekciji čitala Sedžida Beganović Isaković.

Stihove je tonski začinila violinistkinja Lidija Bojinović iz Banjaluke, kojoj je po okončanju prve festivalske večeri ataše Rakić uručio zahvalnicu organizatora za poseban doprinos kulturi i razvoj samog festivala.

Drugi dan festivala učesnici su proveli u JU Gradska biblioteka Kakanj, gdje je upriličen okrugli sto na temu "Kolektivitet - ili personalna duhovna impotencija".

Druge večeri, takođe putem video-linka, svoje stihove govorili su Francesca Innocenzi, Pankaj Pathak, Onofrio Arpino, Domenico Pisana i Giorgio Moio, čije je prevode takođe iščitavala Sedžida Beganović Isaković. Valja istaći da je drugo veče festivala započeto video-obraćanjem posljednjeg laureata i prvog nosioca dvostruke festivalske krune, pjesnikinje Sabrine de Canio.

Muzički program druge večeri festivala obojio je trio Banjalučke filharmonije: Dragana Latinović (klavir), Sonja Miletić (flauta) i Ivan Otašević (violina).

Vildana Selimbegović, glavna urednica "Olobođenja", pomenutim muzičkim gostima u ime organizatora festivala je uručila priznanja i potom, ono što se sve vrijeme čekalo, proglašenjem italijanskog pjesnika Giorgia Moia za počasnog laureata sedmog festivala "Pero Živodraga Živkovića" zatvorila ovogodišnje izdanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije