Književnost

Zoran Kostić dobitnik "Zmajeve nagrade" Matice srpske

Zoran Kostić dobitnik "Zmajeve nagrade" Matice srpske
Foto: Srna | Zoran Kostić dobitnik "Zmajeve nagrade" Matice srpske

NOVI SAD - U Novom Sadu obilježeno je 193 godine od osnivanja Matice srpske, najstarije književne, kulturne i naučne institucije srpskog naroda.

Prema tradiciji, na sinoćnjoj svečanoj sjednici povodom dana osivanja, uručeno je prestižno književno priznanje "Zmajeva nagrada Matice srpke", koje je ove godine otišlo u ruke Zorana Kostića, pjesnika iz Banjaluke.

Kostić je "Zmajevu nagradu" dobio za knjigu pjesama "Pulskvamperfekta", u izdanju Književne zadruge Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore.

Zahvaljujući na nagradi, Kostić se osvrnuo na neprolazno djelo velikog srpskog pjesnika Jovana Jovanovića Zmaja, po kome ona nosi ime.

"Trajnost i istovremenost Zmajevog djela i ovih sretenjskih praznika 2019. godine potvrđuju u nagradi koju sam dobio ostvarenje jednog od velikih pjesnikovih ideala, a to je cjelovitost, nedjeljivost i jednistvo srpskog književnog prostora", rekao je Kostić.

O nagrađenoj knjizi govorio je i Đorđo Sladoje, član žirija za dodjelu "Zmajeve nagrade", posebno se osvrnuvši na autorove pjesme o srpskom jeziku.

NJegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej je na svečanoj sjednici Matice srpske govorio o velikom jubileju Srpske pravoslavne crkve /SPC/ - 800 godina postojanja Srpske arhiepiskopije.

U svom izlaganju vladika Irinej je posebno naglasio da je Sveti Sava izdejstvovao autokefalnost SPC.

"Tu samostalnost Srpske pravoslavne crkve Sveti Sava je uspeo da ostvari na potpuno legalan i kanonski način, ali pre svega na jedan hrišćanski i ljudski način. Ta davna godina je istorijska vododelnica za za srpski narod. Poput one, pre Hista i posle Hrista", rekao je vladika Irinej.

O radu Matice srpske u 2018. godini govorio je njen predsjednik Dragan Stanić, koji je istakao značaj osnivanja Krajiškog i Kosovsko-metohijskog odbora Matice srpske.

"Posle samo nekoliko meseci postojanja stigli su rezultati koji zaslužuju sve pohvale koje su ti odbori dobili od javnosti. Uveren sam da će oba odbora nastaviti dobar rad istim tempom i u vremenima koja dolaze", rekao je Stanić.

Kao poseban događaj u 2018. godini Stanić je naveo priznanje koje je Matica dobila od SPC.

"U veoma uspešnoj 2018. godini, i to u svakom pogledu, Matica je od SPC dobila veliko, ali obavezujuće priznanje - Orden Svetog Save prvog stepena. Koristim se prilikom da još jednom zahvalim na velikom priznanju patrijarhu srpskom Irineju, kao i episkopu bačkom Irineju, koji ne samo što mnogostruko pomaže rad naše ustanove, nego je i predložio Maticu za to veliko odličje", rekao je Stanić.

Svečanoj sjednici Matice srpske povodom velikog jubileja prisustvovali su predstavnici pokrajinske i gradske vlasti, brojni kulturni poslenici, kao i sveštenstvo Eparhije bačke.

Stihove pjesama iz nagrađene knjige "Pulskvamperfekta" govorio je istaknuti dramski umjetnik Nebojša Kundačina.

Matica srpska, najstarija književna, kulturna i naučna institucija srpskog naroda, osnovana je u Pešti 16. februara 1826. godine.

Osnovana je zbog potrebe nacionalne homogenizacije, prosvjećivanja, kao i izdavanja srpskih knjiga.

Neposredni povod za osnivanje Matice srpske predstavljala je potreba za preuzimanjem "Serbske letopisi", kasnijeg Letopisa Matice srpske, najstarijeg srpskog književnog časopisa i tada jedinog srpskog glasila, kome je prijetilo gašenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije