Muzika

"Banjalučanke" u pohodu na još jedno priznanje

"Banjalučanke" u pohodu na još jedno priznanje
Foto: NN Arhiva | "Banjalučanke" u pohodu na još jedno priznanje

BANJALUKA - Nakon višemjesečnih i intenzivnih priprema, ženski kamerni hor "Banjalučanke" nalazi se pred novim takmičarskim izazovom i učešćem na Internacionalnom horskom takmičenju "Kalamata Choir Competition", koje će od sutra do 16. oktobra biti održano u grčkom gradu Kalamata.

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta profesora Mladena Matovića, "Banjalučanke" će nastupiti kao jedini predstavnik BiH na ovom značajnom takmičenju, koje će okupiti više od 50 horova iz čitavog svijeta. Sve horove će ocjenjivati internacionalni stručni žiri, sačinjen od uglednih svjetskih kompozitora, dirigenata i eksperata za horsku muziku.

"Imajući u vidu broj zemalja učesnica i kvalitet prijavljenih ansambala, izuzetna je čast i privilegija biti predstavnik svog grada i republike na jednom ovakvom takmičenju i daćemo sve od sebe da opravdamo dosadašnje rezultate i visok rejting našeg hora", kazao je Matović.

Istakao je da su svjesni da su od strane domaće javnosti uvijek visoka očekivanja kada su u pitanju internacionalni takmičarski nastupi "Banjalučanki", ali ovaj put odlaze potpuno rasterećeni jer je polovinom ove godine došlo do svojevrsne smjene generacija u ansamblu.

"Iz tog razloga je prvi i osnovni cilj našeg učešća na takmičenju u Kalamati testiranje naših trenutnih izvođačkih mogućnosti i priprema pred takmičenje svih takimičenja - Svjetsku horsku olimpijadu, koja će početkom jula iduće godine biti održana u Južnoafričkoj Republici, a na kojoj naš hor treba da brani olimpijsko zlato osvojeno u Sočiju. Mi smo vrijedno i predano radili skoro punih šest mjeseci i vjerujem da uz maksimalan angažman i dobru koncentraciju možemo ostvariti zapažen rezultat", napomenuo je Matović.

Takmičenje u Kalamati biće održano u organizaciji Svjetske horske asocijacije "Interkultur - Musica Mundi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije