Muzika

Đurđevdanski festival dječje pjesme otvara vrata kulturnoj saradnji

Đurđevdanski festival dječje pjesme otvara vrata kulturnoj saradnji
Foto: N.N. | Đurđevdanski festival dječje pjesme 2022. otvara vrata kulturnoj saradnji

BANJALUKA - Ovogodišnji 28. Međunarodni đurđevdanski festival biće održan u petak s početkom u 20.15 uz direktan prenos na Radio-televiziji Republike Srpske. Kako je saopštila Direkcija festivala, selekciona komisija ove godine odabrala je 18 kompozicija, koje će biti premijerno izvedene u Banjaluci.

"Komisija je odabrala i 24 izvođača od prijavljenih 500, a ovogodišnji izvođači dolaze iz Letonije, Rusije, Bugarske, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine", saopšteno je iz RTRS, u čijim prostorijama su se danas okupili učesnici festivala, da bi se potom uputili na izlet na Kozaru radi upoznavanja i druženja, dok ih sutra, kako je rečeno, očekuju izvođačke i generalne probe.

"Na Đurđevdanskom festivalu već 28 godina djeca stiču dragocjena iskustva, sklapaju nova prijateljstva i nose lijepe uspomene iz Banjaluke i Republike Srpske. Nadamo se da će i ovogodišnji Đurđevdanci puni utisaka i lijepih uspomena da se vrate svojim kućama", stoji u saopštenju.

"Baš mi se ne uči", "Čovjek od tri metra",  "Kabare pravilnog govora", "Kišna rapsodija", "Korak za let", "Moj svijet", "Moja pjesma", "Osmijehni se", "Pjevam o ljubavi", samo su neki od naslova koji će večeras biti izvedeni u Banjaluci.

"Ne samo mališani, već i kompozitori, tekstopisci, producenti i muzički pedagozi imaju priliku da pokažu umijeće i podijele svoje stvaralaštvo međunarodnoj publici. Festival je prevazišao granice i otvorio vrata kulturnoj saradnji na širokom internacionalnom planu. Iz cijele Evrope, pa čak i s drugih kontinenata, u Banjaluku su stizali mali izvođači i autori pa se dobar glas o Đurđevdanskom festivalu pronosio širom svijeta, baš kao i lijepa dječja pjesma", javljaju organizatori festivala, koji podsjećaju da je glasanje publike otvoreno od 2. maja.

Glasanje se vrši isključivo putem tekstualnih SMS poruka, cijena poruke je 0,50 KM, a broj telefona  za sva tri operatera mobilne telefonije u BiH je identičan i dostupan je na zvaničnoj internet stranici festivala zajedno sa uputstvom za glasanje.

"RTRS je uvijek tu da tom dobrom glasu i pjesmi pruži pravu medijsku podršku, a tu su i partneri da naša organizacija iz godine u godinu bude sve bolja. Male-velike zvijezde festivala nastupaju uz kreativnu scenografiju i zanimljive efekte pa imaju priliku da osjete čari velike scene. U svemu tome posebno je važan, često i težak posao žirija, koji okuplja najpriznatije stručnjake, muzičke znalce, koji osigurava da svake godine u jakoj konkurenciji pobjeđuju najkvalitetnije kompozicije. Posebno važnu ulogu ima publika, zahvaljujući kojoj festival zaista živi i koja direktno učestvuje birajući pjesmu za nagradu publike", zaključuju organizatori Đurđevdanskog festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije