Muzika

Dvanaest kompozicija u borbi za nagradu "Milan Mladenović"

Dvanaest kompozicija u borbi za nagradu "Milan Mladenović"
Foto: milanmladenovic.com | Izabrani finalisti za nagradu "Milan Mladenović"

Žiri nagrade "Milan Mladenović" odabrao je za finale 12 pjesama, od kojih će jedna postati novi laureat tog prestižnog priznanja koje se dodjeljuje u slavu legendarnog beogradskog i jugoslovenskog rok muzičara i lidera "Ekatarine Velike" Milana Mladenovića (1958-1994).

Regionalni žiri preslušao je čak 219 pjesama prijavljenih na konkurs i opredijelio se za 45 polufinalista, od kojih je izabrao 12 kompozicija koje su se kvalitetom izdvojile i prokrčile put do finala, saopštila je Zadužbina Milana Mladenovića, koja će na njegov rođendan, 21. septembra, četvrti put proglasiti pobjednika.

U finale su ušle pjesme "Brat" - "Nataleé", "Doma" - Dina Jashari, "Fatamorgana" - "Porto Morto", "Hodajmo na rukama" - "Relej", "Krećem se" - "Proto Tip", "Ljubimo se "- Luka Rajić, "Opet" - "Ljubičice", "Oprostite, oprostite, oprostite" - Šiza, "Prjatučki" - "Mrfy", "Riječ" - "Seine", "Samo ti i ja" - "Sentineo" i "Zavrti me" - "Šajzerbiterlemon", nakon glasanja žirija u sastavu Mile Kekin (Hrvatska), Sonja Lončar (Srbija), Matjaž Manček (Slovenija), Edo Plovanić (Hrvatska) i Dragiša Uskoković Ćima (Srbija).

Nagrada "Milan Mladenović" ustanovljena je 2019. godine sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrijednosti svоjstvene Mladenovićevoj umjetničkoj zaostavštini, a dodjeljuje se za najbolju pjesmu s prostora bivše Jugoslavije na svečanosti 21. septembra - na dan njegovog rođenja.

Dobitnik prve nagrade 2019. godine bio je bend "Artan Lili" s pjesmom "D.E.P.R.A", drugi laureat bila je 2020. godine grupa "Dram" s pjesmom "Daj mi sve", a treća nagrada dodijeljena je 2021. godine grupi "Ana & The Changes" za pjesmu "Tu".

Dobitnici nagrade "Milan Mladenović" biće nagrađeni statuetom Zadužbine i novčanim iznosom od 3.000 evra, a poseban poklon dobiće i najinovativniji bubnjar ili bubnjarka - "Firchie Drums" doboš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije