Muzika

Enes Begović proslavlja 25 godina karijere: Veliki jubilej uz solistički koncert

Enes Begović proslavlja 25 godina karijere: Veliki jubilej uz solistički koncert
Enes Begović proslavlja 25 godina karijere: Veliki jubilej uz solistički koncert

Enes Begović, jedan od najpoznatijih pjevača narodne muzike u BiH, kaže da će 25 godina muzičke karijere obilježiti velikim solističkim koncertom u dvorani "Mirza Delibašić" u Sarajevu.

"Pripremam veliki solistički koncert, prvi veliki koncert u Sarajevu u karijeri. Ovo će na neki način biti i pečat svega onoga što sam do sada uradio na estradi", kaže Enes Begović u intervjuu za "Nezavisne".

Begović je jedan od prvih pjevača iz BiH koji je je albume izdavao u Srbiji i kaže da muzika i sport treba da budu veze sa zemljama regiona, te da je ponosan što će i Dino Merlin napuniti "Beogradsku arenu". Mladim kolegama poručuje da uz moderan zvuk treba da njeguju i tradiciju, posebno sevdalinke.

NN: Da li imate tremu pred Vaš prvi veliki nastup pred sarajevskom publikom?

BEGOVIĆ: Treme, one pozitivne, uvijek ima. Ona je dobrodošla jer iziskuje da se čovjek više potrudi.

NN: Da li ćete imati goste, Vaše kolege na koncertu?

BEGOVIĆ: Da, biće tu i moje kolege. To će biti koncert za koji sigurno mogu tvrditi da će se razlikovati od ostalih koncerata organiziranih do sada u Sarajevu. Ne bih da omalovažim nikoga od mojih kolega i njihove koncerte, međutim moja ekipa je pripremila nešto sasvim drugačije, biće iznenađenje za publiku i ne želim govoriti o tome sada jer onda ne bi bilo iznenađenje.

NN: Možete li nam reći barem neka od imena gostiju na Vašem koncertu?

BEGOVIĆ: Biće gostiju, velikih zvijezda mojih prijatelja. Biće Duško Kuliš, moj veliki prijatelj, jer je on izrazio želju da obilježi moj jubilej. Gost će biti i Elvira Rahić. O drugima neću govoriti da baš sve sad ne otkrijem, a biće ih još.

NN: Koncertom obilježavate i značajan jubilej?

BEGOVIĆ: Da, obilježavam 25 godina na sceni. To je mnogo. Međutim, nisam htio da jubilej vežem ni za kakvu godišnjicu na estradi, 26. novembar smo moj menadžment i ja odabrali onako.

NN: Snimili ste novi album, neke pjesme su se već izdvojile, jeste li očekivali ovakav uspjeh?

BEGOVIĆ: Izdvojilo se četiri-pet pjesama i moram priznati da mi se ovo još nikad nije desilo. Ovaj CD je napravio nešto što sam iskreno očekivao, jer smatram da je ovo jedan od najboljih albuma u mojoj karijeri. Pogodili smo sve pjesme i to je zapanjujuće, neke pjesme imaju milionske preglede na muzičkim sajtovima i izgleda da mi je ovaj broj 25 sretan.

NN: Jedan ste od rijetkih folkera koji preferira sevdalinku, pa ste snimili i jedan CD sevdaha. Koliko je sevdalinka zastupljena na vašim nastupima?

BEGOVIĆ: Mnogo. Često izvodim sevdalinke i preporučio bih mojim mlađim kolegama da moraju njegovati sevdah. Svi moji nastupi temelje se na sevdahu i to i jeste temelj onoga što radim. Ne želim pjevati turbo folk, odnosno pjesme koje ne vrijede ništa. U svim mojim pjesmama mora biti prizvuka sevdaha i zato ja dugo i trajem na estradi.

NN: Među prvima iz BiH otišli ste u Beograd i pjevali ste tamo, snimali ste i za "Grand". Kakav je Vaš odnos sa kolegama u Srbiji?

BEGOVIĆ: Divan. Moram da kažem da muziku i sport treba da forsiramo kako bi komunicirali što bolje na ovim prostorima. Bio sam u Beogradu i ponosan sam što će u "Beogradskoj areni" pjevati Dino Merlin. Nedavno sam pjevao u Centru "Sava" gdje je bila "Noć sevdaha". Bilo je dobro i oduševljen sam prijemom publike u Beogradu.

NN: Bili ste u Parizu na utakmici BiH - Francuska. Kako je bilo?

BEGOVIĆ: Uh, lud sam za reprezentacijom, zamalo me srce nije "opalilo" u Parizu. Mi smo, nažalost, tako mala država i na nama se svi iživljavaju, eto dali su nam i nepostojeći penal.

Biografija

Enes Begović je još kao tinejdžer 1978. prošao na audiciji za vokalnog solistu, što dalje usmjerava tok njegovog profesionalnog opredjeljenja. Od tada se aktivnije bavi muzikom, da bi u profesionalne vode stupio 1985. godine snimanjem prvog albuma sa sarajevskim ''Diskotonom". Potom dolazi snimanje ploče na kojoj se nalazi pjesma ''Siroče'', odakle karijera Enesa Begovića kreće vrtoglavo. Ploča na kojoj se nalazi pjesma ''Bosanac'', koja je i danas jedan od najvećih hitova, prodata je u 500.000 primjeraka. U svojoj karijeri snimio je 14 albuma i tri kompilacijska albuma, otpjevavši pri tome blizu 200 kompozicija. Neki od najvećih hitove u njegovoj karijeri su pjesme "Siroče", "Noćima nema kraja", "Bosanac", "Kaješ li se", "Od života uzmi sve", " Oprosti joj, bože", "Zelena rijeka", "Oči boje badema" i mnoge druge.

Godine 1989. Begović je proglašen za najveći talenat narodne muzike na prostorima bivše Jugoslavije. Četiri puta je osvajao titulu pjevača godine u BiH,a dobitnik je i nagrade ''Zlatna ruža mira''. Ove godine snimio je novi album "Lijepa je". *

Diskografija

"Još samo jednom sjeti se" (1985)

"Šta bih ja bez tebe" (1987)

"Bosanac" (1990)

"Noćima nema kraja" (1991)

"Noćna ptica" (1993)

"Noći pune ljubavi" (1995)

"Od života uzmi sve" (1997)

"Oprosti joj, bože" (1999)

"Samo jednom se živi" (2001)

"Da se napijem "(2002)

"Tako te volim" (2004)

"Oči boje badema" (2006)

"Za ljubav" (2008)

"Lijepa je" (2011)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije