Muzika

Mladi pijanisti u grad na Vrbasu donijeli 11 nagrada

Mladi pijanisti u grad na Vrbasu donijeli 11 nagrada
Foto: N.N. | Mladi pijanisti u grad na Vrbasu donijeli 11 nagrada

BANJALUKA, BIJELJINA - Zahvaljujući talentovanim mališanima i polaznicima Muzičko-edukativnog centra Banjaluka u grad na Vrbasu stiglo je čak 11 nagrada, koje su u kategoriji klavira osvojili mladi talenti u klasi nastavnice Jovane Savić Pajić na Internacionalnom festivalu muzike "Primavera", koji je održan u etno-selu Stanišići, kod Bijeljine.

Festival je ove godine okupio 368 takmičara iz Srbije, BiH, Bugarske, Rumunije, Austrije i drugih zemalja regiona.

"Ovo je peta godina kako se ovaj veliki festival održava. Iako je prošle godine zbog pandemije takmičenje moralo biti otkazano, ove godine su organizatori uspjeli okupiti veliki broj takmičara. Što se tiče Muzičko-edukativnog centra Banjaluka, mi smo izveli 11 tačaka, od toga smo imali devet prvih nagrada i to je baš udarnički rezultat. Takođe smo imali i po jednu drugu i treću nagradu. Ove nagrade su sve iz samo jedne klase, što predstavlja fantastičan rezultat", rekla je Jovana Savić Pajić, direktorica Muzičko-edukativnog centra Banjaluka i profesorica klavira.

Dobitnici ovih velikih nagrada i priznanja su talentovani mališani od šest do 11 godina, a prva mjesta u pretkategoriji su zauzeli Katja Kuprešak, Teodor Zeljković, Nikolaj Karalić, Rajna Janković, Olivera Kecman, Emilija Gatić i Lazar Maglov. Medalju za prvo mjesto su osvojili takođe i dva klavirska dua Lazar Maglov i Olivera Kecman te Nikolaj Karalić i Rajna Janković. Zapažen rezultat u prvoj kategoriji su ostvarile i talentovane Zara Baštinac, dobitnica druge nagrade, te Anja Vukelić, koja je osvojila treću nagradu.

"Uspjeh postignut na pomenutom takmičenju svojevrsno je priznanje za naš rad na poboljšanju ranog muzičkog obrazovanja kod djece", objasnila je Savić Pajićeva.

Učesnici su se tokom vikenda takmičili u disciplinama klavir, harmonika, violina, solo pjevanje, duvači (flauta, klarinet, truba) i gitara.

"Veoma nam je drago što je žiri prepoznao našu posvećenost svakom djetetu i ogromnu ljubav koju ulažemo da rano muzičko obrazovanje bude dostupno velikom broju djece. Sigurni smo da ovim i doprinosimo da Banjaluka zauzme značajno mjesto na mapi centara muzičkog obrazovanja u regionu", objasnila je Savić Pajićeva za "Nezavisne".

Organizator festivala je Udruženje građana "Muzički umjetnici Semberije", a predsjednik Udruženja Siniša Pajić kazao je da je ponosan na broj učesnika koji je ocjenjivao međunarodni žiri. Prijatelj festivala i sponzor laureata, bijeljinski advokat Miloš Stevanović istakao je da je "Primavera" postala zaštitni znak grada Bijeljina u kulturološkom smislu.

Takmičarima solo gitare, klavira i solo pjevanja dobrodošlicu je poželio i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije