Plagijati i obrade u jugoslovenskom rokenrolu

Milan Rakulj

Šta su plagijati, a šta obrade u muzici i koliko je toga bilo u jugoslovenskom rokenrolu, opšte je poznata stvar bila za one koji su se nekad nazivali obožavaocima, ali izgleda ne i za ove koji se danas nazivaju fanovima ovog muzičkog žanra.

Vrati na vijest

Komentari 1

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Prijavi se!

Nemate napravljen nalog? Registrujte se!

Registrujte se!

Za registraciju vam je potrebna email adresa koja će ujedno biti i korisničko ime. Nakon potvrđivanja naloga putem email adrese odaberite nadimak preko kojeg će vas drugi čitaoci prepoznavati.

Nevidljivi su svi podaci koje ste upisali, kao i email adresa, osim nadimka.

Nadimak će aplikacija napraviti od dijela email adrese. To možete promijeniti nakon aktivacije naloga u dijelu za upravljenje nalogom.

Ukoliko ste prijavljeni, nalogu možete pristupiti u padajućem meniju koji se nalazi u gornjem desnom uglu, klikom na svoj nadimak i odabirom stavke "Podešavanja".

aeojxpogufqnxx

Gdje ove kvazinezavisne samo pronalaze ove kvazinovinare?
Nije prvi put da se ovim govnarskim novinama pojavljuju tekstovi ciji su autori neki, kako to vole da kazu, "polutalentovani" idioti.
Prozivati necije autorsko djelo plagijatom tek onako, za potrebe tiraza, nije ni pristojno, a pogotovo nije ni pametno.
Pa onda barem treba ponuditi objasnjenje i definiciju autorskog djela, plagijata, kao i obrade, da bi neupuceni citaoci imali barem neku jasniju predstavu.
Dakle, u EX YU muzici, kao i danas, na zvanicnim izdanjima poznatih bendova i pjevaca, objavljivale su se kompozicije koje jesu podsjecale na odredjene muzicke stilove, a nekad i odredjene kompozicije nekih stranih autora.
Da li su to bili pokusaji plagiranja ili su to bile "obrade", zavisi od toga da li je autor izvornog, originalnog djela, dao svoj pristanak drugim korisnicima da to djelo obrade, snime i objave na nekim svojim izdanjima.
Prije sto nekoga proglasite plagijatorom, u nekim normalnim zemljama, kao i u nekim normalnim novinama, morali biste to provjeriti, sto nije slucaj u ovom konkretnom primjeru.
Sa druge strane, ako se vec usudjujete da pisete clanak o autorskim pravima, kao i zloupotrebi istih, onda se prvo potrudite da saznate sta je plagijat po definiciji, a sta je obrada autorskog djela.
To sto odredjena kompozicija recimo koristi istu vrstu takta 6/8 (kao sto je to slucaj u "Blues za moju bivsu dragu VS Since I've Been Loving You", kao i tipicnu blues harmoniju, kakve mozete BUKVALNO naci u hiljadama drugih kompozicija), jos uvijek ni izbliza ne znaci da se radi o plagijatu.
Takodje, to sto se melodijske linije u dvije kompozicije podudaraju u nekoliko uzastopnih tonova jos uvijek ne znaci da se radi o plagijatu.
Na kraju, kazu :" ne laje kuja zbog sela...", nego je poznato da su i kvazinezavisne cesto zloupotrebljavale autorska prava drugih autora.
Ali to je u ovoj prokletoj avliji uobicajena stvar, kao i kad se neki tamo svabo lazno predstavlja kao "Visoki predstavnik- niskog morala".