Muzika

U Banskom dvoru održan koncert kvarteta "BarabaR"

U Banskom dvoru održan koncert kvarteta "BarabaR"
Foto: B. Brezo | U Banskom dvoru održan koncert kvarteta "BarabaR"

BANJALUKA - Koncert kvarteta "BarabaR" održan je u četvrtak uveče u Kulturnom centru Banski dvor, kao i svi događaji aktuelne ljetne sezone, uz primjenu poprisanih mjera i preporuka nadležnih organa - mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Ovaj jedinstveni kamerni sastav koji čine Ljubica Crnobrnja (violina), Ognjen Janjanin (harmonika), Zoran Vujić (perkusije) i Filip Vukelić (klavir) publici se predstavio autorskim kompozicijama inspirisanim folklorom. Kompozicije potpisuje član kvarteta Ljubica Crnobrnja.

"Ovo je drugi put da nastupamo u Banskom dvoru i jako smo srećni. Prošle godine nastupili smo u Art dvorištu, a sada i u Koncernoj dvorani. Po reakcijama u publici, imamo osjećaj da su jako lijepo prihvatili naše autorske kompozicije, odnosno autorska djela naše Ljubice Crnobrnje. Bilo je zaista lijepo svirati, iako je tužno što je broj posjetilaca u publici ograničen, što mora postojati distanca, ali naravno, nadamo se vremenu kada to više neće biti tako", kazao je Ognjen Janjanin.

Ovaj sastav osnovan je sa idejom da izvodi autorsku muziku inspirisanu folklorom i etno-elementima, ali ipak zasnovanu na nešto klasičnijoj, odnosno formalnijoj harmonskoj osnovi.

"Vremenom, repertoar se proširio na valcere, tanga, filmsku muziku kao i obrade bezvremenskih pop-rok hitova", naveo je Janjanin.

Kvartet koji se sastoji od instrumenata kao što su violina, harmonika, klavir i perkusije ima neograničene mogućnosti izražavanja, što ovaj sastav i čini jedinstvenim.

"Naš studijski rad usmjeren je ka tome da napravimo album s autorskom muzikom i nadamo se da ćemo u nekom narednom periodu to i ostvariti. Umjetnička muzika je kod nas smiješno plaćena i postoji vrlo mali broj organizacija ili institucija koje se raspoložene da ulažu i daju svoj doprinos u stvaranju iste", zaključio je Janjanin.

Samo ime "BarabaR" došlo je od istoimene autorske kompozicije Ljubice Crnobrnje u kojoj se na zanimljiv način prožimaju narodni melos i ritam s klasičnom formom. Sastav je osnovan u septembru 2018. godine na inicijativu Ljubice Crnobrnje kao potreba troje muzičara da se izraze na jedan drugačiji način i prvobitno su nastupali u postavci koju su činili Ljubica, Ognjen i Zoran.

Već krajem 2018. godine "BarabaR" je održao koncert u Banjaluci, a u 2019. godini i seriju koncerata u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Ljeto 2020. godine je trebalo biti iskorišteno za festivale u zemlji i okruženju, ali zbog situacije koja se desila i "BarabaR" je morao da promijeni svoje planove te se trenutno vrijedno radi na snimanju autorske muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije