Muzika

Zlatni glasovi Banjaluke najbolji ambasadori u svijetu

Zlatni glasovi Banjaluke najbolji ambasadori u svijetu
Foto: N.N. | Zlatna medalja za 'Banjalučanke' na Svjetskoj horskoj Olimpijadi

CVANE - Zlatni glasovi grada Banjaluke - Ženski kamerni hor "Banjalučanke" još jednom je pokazao svoj kvalitet, vrativši se iz južnoafričkog grada Cvane kao najbolji u kategoriji tradicionalne muzike a capella.

"Banjalučanke" su, naime, pod dirigentskom palicom Mladena Matovića osvojile zlatnu medalju na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Južnoafričkoj Republici, nastavivši desetogodišnji niz uspjeha, koji će u decenijama ispred nas teško da nadmaši neki hor iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Učestvujući kao jedini predstavnik s ove teritorije na najvećem i najznačajnijem svjetskom horskom takmičenju - Svjetskoj horskoj olimpijadi, koja se održava od 4. do 14. jula, Ženski kamerni hor "Banjalučanke" osvojio je zlatnu medalju u okviru najvišeg ranga takmičenja - Championship Competition.

"Teško je opisati osjećaj sreće i ponosa koji nas obuzima u ovom trenutku. Sva takmičenja su nam podjednako važna, ali Olimpijada u horskom svijetu ima svoju specifičnu težinu i velika je privilegija i čast uopšte učestvovati na jednom ovakvom takmičenju. Ovo je naše peto uzastopno učešće na Horskoj olimpijadi i nakon dva olimpijska srebra sa ovih takmičenja u Kini i SAD, te dva olimpijska zlata u Rigi i Sočiju, uspjeli smo, evo, i treći put zaredom dostići neophodan broj bodova i osvojiti zlatnu medalju", saopštio je iz Južnoafričke Republike Mladen Matović neposredno po osvajanju zlata.

Ovom medaljom, kako kaže Matović, Ženski kamerni hor "Banjalučanke" potvrdio je višegodišnju rezultatsku konstantu te dodatno učvrstio svoje mjesto na zvaničnoj rang-listi 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije "Musica Mundi".

Upravo u organizaciji ove asocijacije Horska olimpijada u Južnoafričkoj Republici okupila je više od 300 horova iz 62 države.

Takmičarski nastup hora "Banjalučanke" i drugih ansambala, kako je potvrdio Matović, u veličanstvenom zdanju čuvenog Aula teatra ocjenjivao je sedmočlani internacionalni žiri sastavljen od uglednih svjetskih stručnjaka za horsku muziku iz Kine, Austrije, Španije, SAD, Njemačke, Finske i Južnoafričke Republike.

Svjetska horska olimpijada predstavlja najrespektabilnije i najmasovnije svjetsko horsko takmičenje bijenalnog karaktera, koje je konceptualno podijeljeno u tri osnovna nivoa takmičenja: kvalifikacije, zatim takmičenje u rangu "Open Competition" (niži rang takmičenja) i takmičenje u rangu "Championship Competition" (najviši rang takmičenja).

Podsjećanja radi, Ženski kamerni hor "Banjalučanke" direktno se kvalifikovao na Olimpijadu zahvaljujući prethodno osvojenoj zlatnoj medalji i pobjedi u kategoriji tradicionalne muzike na internacionalnom horskom takmičenju u Kalamati u oktobru prošle godine.

Odlazak "Banjalučanki" na najznačajnije svjetsko takmičenje realizovan je zahvaljujući svesrdnoj podršci i razumijevanju Kabineta predsjednika Republike Srpske i grada Banjaluka, te podršci velikog broja prijatelja hora.

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" je u proteklih 10 godina ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na međunarodnim horskim takmičenjima u Lincu, Amsterdamu, Veneciji, La Valeti, Budimpešti, Barseloni, Magdeburgu i Kalamati, te zlatne medalje na horskim olimpijadama u Rigi, Sočiju i Južnoafričkoj Republici.

Naredna Olimpijada u Belgiji

U okviru zvaničnog programa održavanja Svjetske horske olimpijade održano je i redovno zasjedanje Svjetskog horskog savjeta (World Choir Council), na kojem je zvanično potvrđeno da će se naredna Olimpijada 2020. godine održati u Belgiji, u gradovima Gentu i Antverpu.

Čestitka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je juče čestitku "Banjalučankama" povodom osvajanja zlatne medalje na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Južnoafričkoj Republici.

"Osvajanjem zlatne medalje 'Banjalučanke' su krunisale svoj dosadašnji veoma uspješan rad i na taj način potvrdile da s punim pravom zaslužuju visoko mjesto na zvaničnoj listi kamernih horova svijeta. Posebno me raduje što ste zlatnu medalju osvojili u kategoriji tradicionalne muzike, kojom se njeguje muzičko stvaralaštvo i promoviše Republika Srpska", navedeno je u čestitki predsjednika RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije