Pozornica

Banjalučanka Vida Davidović dio autorske ekipe svjetskog spektakla

Banjalučanka Vida Davidović dio autorske ekipe svjetskog spektakla
Foto: N.N. | Mlada Banjalučanka Vida Davidović dio autorske ekipe svjetskog spektakla

Međunarodni "Operosa Montenegro opera festival" u subotu uveče na Kanli kuli u Herceg Novom završen je premijernom izvedbom Šekspirovog komada "San ljetne noći", čiju režiju potpisuje Vladan Đurković, a dramatizaciju teksta Vida Davidović, mlada spisateljica iz Banjaluke, koja se trenutno nalazi na studijama na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Kompozitor ovog komada je Feliks Mendelson, a solisti Milica Lalošević i Vesna Đurković, uz pratnju hora i Operosa Montenegro orkestra, pod dirigentskom palicom svjetski poznatog Eralda Salmierija. 

Kako je riječ o velikim imenima iz svijeta umjetnosti, ovaj komad najavljen je kao svojevrsni spektakl, što je publika prilikom izvedbe svakako potvrdila. 

Na koji način je vidjela svoj spisateljski izlazak na veliku scenu, ovim povodom mlada Vida Davidović govorila je za "Nezavisne".

"Što se tiče samog izvođenja i premijere, ja sam prezadovoljna. Mislim da je cijela ekipa dala sve od sebe, počevši od reditelja, preko operskih pjevača i glumaca, do hora i svih koji su učestvovali. Zaista su se potrudili da to izgleda kao svjetski spektakl. Publika je vrlo dobro reagovala, vidjela sam da im je bilo i duhovito i zabavno", podijelila je svoje utiske Davidovićeva.

Ona je govorila i o tome koliko je bilo zahtjevno dramatizovati jednog Šekspira.

"Prije nego što sam počela sa samim procesom pisanja smatrala sam da neću biti dorasla zadatku. Međutim, kada sam krenula da pišem išlo je poprilično jednostavno. Od mene je traženo da pišem u stihu i po metrici, u desetercu i jedanaestercu, i pošto se prije nisam bavila poezijom i stihom postojala je nesigurnost kako ću to da uradim. Na kraju je ispalo jako zanimljivo i prosto mi se svidjelo kombinovanje Šekspirovih rečenica s mojim tekstom, jer tu ima starog duha i modernih elemenata, koji su, ispostaviće se, jako dobro zvučali na sceni", istakla je Davidovićeva.

Ova mlada spisateljica tvrdi da nastava na Fakultetu dramskih umjetnosti ne može nikog naučiti da piše u nekakvom umjetničkom smislu, ali da može mnogo pomoći što se tiče zanata. 

"U principu nikada ne bih znala da napišem komad kakav su mi tražili da nisam znala neke osnovne stvari koje se tiču teorije drame, dramaturgije itd, tako da mi je dosta pomogla nastava, ali i profesori na fakultetu.  Mislim da je Fakultet dramskih umjetnosti, svakako, dobra opcija za nekog ko se želi baviti pisanjem", poručila je Davidovićeva, koja je premijerom u Herceg Novom vjerovatno otvorila vrata za nove angažmane, no još su joj, kako zaključuje, prioritet fakultetske obaveze.

Vladan Đurković, reditelj komada koji je zatvorio "Operosa Montenegro opera festival" te profesor na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu i dugogodišnji umjetnički direktor Pozorišta "Dadov", istakao je da komedija "San ljtene noći" i dalje inspiriše sve pozorišne radnike iako je napisana prije 450 godina.

"Na Mendelsonovu muziku napisan je novi tekst kojim je izvučena glavna linija radnje, a zadržana osnovna ideja Šekspirovog komada, čime smo dobili potpuno novo umjetničko djelo", riječi su Vladana Đurkovića.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije